Logo van de Piratenpartij in IJsland Piratar

De parlementsverkiezingen op IJsland zijn op een nederlaag voor de centrum-rechtse coalitie uitgelopen. Maar anders dan sommige opiniepeilers hadden voorspeld werd de Piratenpartij niet de grote overwinnaar. Met de helft van de stemmen geteld is de vier jaar oude partij de derde partij van het land (13,5%), achter de eveneens linkse Groenen (17%) en de conservatieve Onafhankelijkheidspartij (30%).

De voorzitter van de Onafhankelijkheidspartij reageerde opgetogen. "Ik ben zeer gelukkig met deze eerste trends", zei hij in een tv-uitzending. Hij voegde eraan toe dat het bijzonder moeilijk wordt om zonder zijn partij een nieuwe regering te vormen.

Bij de coalitievorming is mogelijk een sleutelrol weggelegd voor de Vernieuwing-partij, die aansluiting bij de EU nastreeft. De pas dit jaar opgerichte partij haalde 10 procent van de stemmen.

De IJslandse politiek zit in een diepe crisis. In april dwongen demonstraties premier Gunnlaugsson tot aftreden, nadat hij door de publicatie van de Panama Papers in opspraak was geraakt. Hij zou als obligatiehouder van enkele failliete banken zijn functie als premier hebben misbruikt.

STER reclame