KLM-vluchten morgen tot 20 minuten vertraagd door acties

Een werkonderbreking van twintig minuten voorafgaand aan een vlucht. Daarmee wil het cabinepersoneel van KLM voorkomen dat er één bemanningslid minder op intercontinentale vluchten meegaat. Vanaf morgen gaat deze nieuwe maatregel in, die door de KLM is doorgevoerd vanwege bezuinigingen. Vertrekkende vluchten vanaf Schiphol kunnen twintig minuten later vertrekken dan gepland. 

De vakbond FNV verwacht dat zo'n zestig procent van het cabinepersoneel actie zal voeren. Maar de bond denkt dat de vertraging voor de reizigers uiteindelijk zal meevallen. "Het gaat om zo'n twintig minuten, en het is wel vaker zo dat een vliegtuig niet precies op de geplande tijd vertrekt. Reizigers hoeven zich niet druk te maken over het missen van aansluitende vluchten, maar ze moeten misschien wel wat langer wachten bij de gate" zegt Leen van der List van de FNV. 

Extra paar ogen

Volgens de bond kan de service aan boord niet gegarandeerd worden als er één personeelslid minder is. "Het cabinepersoneel moet zijn aandacht gaan verdelen over relatief meer mensen en bij calamiteiten mis je een extra paar ogen", zegt Van der List. 

Volgens KLM blijft de veiligheid in noodgevallen gegarandeerd. "We voldoen met het nieuwe aantal cabinepersoneelsleden nog steeds aan de veiligheidseisen die gelden voor alle maatschappijen", zegt een woordvoerder. 

De vakbond heeft de afgelopen vier weken al vaker het werk neergelegd, maar nu duren die werkonderbrekingen twintig minuten in plaats van tien minuten. KLM betreurt het dat de vakbond voor uitbreiding van deze actie kiest. Volgens een woordvoerder blijft de luchtvaartmaatschappij openstaan voor een gesprek met de bond. FNV wil echter dat de KLM eerst het besluit terugdraait voor ze om tafel kunnen.