Frans Timmermans Nieuwsuur

Vice-voorzitter Timmermans van de Europese Commissie hoopt dat Nederland zich alsnog achter het associatieakkoord met Oekraïne schaart. Gisteren deed premier Rutte een dringend beroep op de oppositie om alsnog steun te geven aan een oplossing.

Volgens Rutte gaat het om iets groters dan Nederland alleen. "Als het verdrag niet in werking treedt, vergroot dat het risico op instabiliteit in de regio", zei de premier gisteren.

Timmermans zei in Kamerbreed op NPO Radio 1 dat de analyse van Rutte klopt als een bus. Volgens hem draagt het verdrag bij aan de stabiliteit en is dat een vitaal belang van de EU en dus ook van Nederland.

Niet bindend

Timmermans benadrukte dat de Tweede Kamer eerder met een overweldigende meerderheid voor het verdrag heeft gestemd en dat het referendum niet bindend is. Volgens hem is er niks mis mee als politici tegen de kiezers zeggen dat ze wel naar hun raad hebben geluisterd, maar dat er grotere belangen in het spel zijn. "Een raadgevend referendum ontslaat Kamerleden er niet van om besluiten te nemen op basis van hun eigen inschatting. Nederland  zou het laatste land moeten zijn dat cadeautjes uitdeelt aan Poetin."

Timmermans heeft het minst begrip voor het CDA, dat niet erg onder de indruk is van de oproep van de premier. "Het CDA wilde geen referendum en was een groot voorstander van het akkoord met Oekräine. Ook alle Europese zusterpartijen van het CDA zijn er vóór; ik zou naar hen luisteren."

Samsom

Timmermans zei in Kamerbreed ook dat hij bij de lijsttrekkersverkiezing in de PvdA op de huidige partijleider Samsom zal stemmen. "Ik heb zowel met Samsom als met Asscher fantastisch samengewerkt. Maar ik vind dat de PvdA een heel goede partijleider heeft en ik heb geen enkele behoefte aan een nieuwe."

Volgens Timmermans is Samsom uit het juiste hout gesneden en is hij "recht overeind blijven staan in een bijna vijf jaar durende storm".  

STER reclame