Een luchtfoto van het brandende hotel EPA

Het allereerste hotel in Engeland, het Royal Clarence hotel in Exeter, is niet meer. Gisteren brak er brand uit en die legde het hele hotel in as. De brand is inmiddels onder controle, maar nog steeds is het gevaar niet geweken; de voorgevel brokkelt langzaamaan af. 

De brand ontstond door een breuk in de hoofdgasleiding. Meer dan honderd brandweermensen werden ingezet om de brand te blussen, maar het pand was niet meer te redden. Omliggende panden konden wel worden gespaard. 

Het Royal Clarence hotel stamt uit de achttiende eeuw en mocht zich in 1827 als eerste in Engeland officieel 'hotel' noemen. In de Middeleeuwen werd het gerund door Franse monniken die onderdak boden aan reizigers. Een hotel met een geschiedenis waar ze in Exeter trots op zijn. 

Hoge vlammen staken gisteren uit het pand EPA

In de zuidwestelijke stad is geschokt gereageerd op de brand. Een concert in de kathedraal van Exeter is afgelast. "Het is hartverscheurend om te zien", zegt Anna Norman-Walker van de kathedraal tegen de BBC. "Het was zo'n mooi hotel, het is deel van ons erfgoed."

Andrew Brownsword Hotels, de eigenaar van het hotel, bedankt alle betrokkenen voor hun inzet. "De steun van de hulpdiensten en alle mensen in Exeter die hebben geholpen is overweldigend. We willen iedereen bedanken voor hun inzet en betrokkenheid", schrijft de hotelketen in een verklaring. 

Het hotel vandaag, een dag na de brand Hollandse Hoogte | PA Photos

STER reclame