Prinses Irene met haar vader, prins Bernhard, bij de uitvaart van prins Claus in 2002 ANP

Prinses Irene: diep gekwetst door biografie over Juliana

time icon Aangepast

Prinses Irene is "diep gekwetst" door de inhoud van de nieuwe biografie van haar moeder, Juliana. "Ik vind het een ontluisterend boek. Het doet me echt pijn", zei Irene in het programma Spijkers met Koppen op NPO Radio 2.

In het boek Juliana - Vorstin in een mannenwereld wordt onder meer ingezoomd op het huwelijk van Juliana en prins Bernhard, dat verre van gelukkig was. Prinses Irene vindt dat schrijfster Jolande Withuis te veel heeft geïnterpreteerd. "Zij is historica, en daarom denkt men dat dit een wetenschappelijk boek is, dat berust op waarheid", aldus Irene. "Om dan te gaan interpreteren wat mensen denken, terwijl je er niet bij bent geweest, is gevaarlijk."

'Diep gekwetst door biografie over mijn ouders'

Prinses Irene over biografie Juliana

Ieder gezin heeft recht op een leven achter gesloten deuren.

Prinses Irene

Irene zegt verder dat over het privéleven van Juliana en Bernhard dingen zijn geschreven "die in mijn beleving en herinneringen niet kloppen". Details wilde ze niet noemen. "Maar over het gezinsleven mag je niet praten. Ieder gezin heeft recht op een leven achter gesloten deuren."

In veel kranten en actualiteitenprogramma's is de afgelopen week gesproken over de Juliana-biografie van Withuis. De historica schetst het beeld van een eenzame prinses en koningin. Juliana zou twee keer van Bernhard hebben willen scheiden. Ook Bernhards affaires worden in het boek besproken.

STER Reclame