Een lange stoet rouwende Thai op weg naar het Grote Paleis
NOS NieuwsAangepast

Thai mogen paleis in om afscheid te nemen van koning

Voor het eerst sinds het overlijden van koning Bhumibol mogen rouwende Thai het Grote Paleis binnen om langs de kist met het gebalsemde lichaam te lopen. De autoriteiten hebben bepaald dat er 10.000 mensen per dag welkom zijn.

Sommige mensen hebben de nacht in een nabijgelegen park doorgebracht, om er zeker van te zijn dat ze vandaag aan de beurt zouden komen.

Sinds het overlijden van Bhumibol op 13 oktober staan er rouwende mensen voor het paleis in Bangkok, allemaal in het zwart gekleed. Tot nu toe mochten ze niet binnenkomen. Toen bekend werd dat de deuren open zouden gaan, stroomden duizenden mensen toe.

Om de drukte in goede banen te leiden, hebben de Thaise autoriteiten onder meer extra toiletten geplaatst. Ook proberen ze de rommel die de menigte veroorzaakt zo goed mogelijk op te ruimen.

Thai in de rij om afscheid te nemen van koning

Verdriet

De officiële rouwperiode in Thailand duurt nog twee weken. Daarna zou het normale leven weer zijn gang moeten nemen, maar de verwachting is dat veel Thai dan nog niet over hun verdriet heen zijn. Dat wordt versterkt door het feit dat de crematie van Bhumibol waarschijnlijk pas volgend jaar is.

Ook de troonsopvolging laat nog lange tijd op zich wachten. Kroonprins Vajiralongkorn zegt dat hij nog minstens een jaar wil rouwen. De 64-jarige prins vertrok afgelopen nacht naar het buitenland "om persoonlijke zaken te regelen" en keert volgende maand weer terug naar Thailand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl