Imam Alami op een berberconferentie in Helmond in 2015
NOS NieuwsAangepast

België zet 'haatprediker' uit naar Nederland

Voor het eerst zet België een imam die volgens de autoriteiten haat preekt het land uit. De Belgische staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie zegt dat de imam een gevaar is voor de samenleving.

De Nederlands-Marokkaanse man, El-Alami Amaouch, is actief in het Waalse dorp Dison, niet ver van Verviers. Daar draagt hij al jarenlang een extremistisch gedachtegoed uit. Tientallen van zijn volgelingen zouden zijn geradicaliseerd. Een aantal van hen zou naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten.

Uitzetting

Imam Alami Amaouch (ook wel Shay Alami Abu Hamza) heeft dertig dagen om vrijwillig het land te verlaten. Als hij dat niet doet, wordt hij onder begeleiding uitgezet naar Nederland. Na zijn vertrek mag hij tien jaar lang niet in België komen.

De Belgische autoriteiten hebben staatssecretaris Dijkhoff op de hoogte gebracht van de uitzetting.

België zet 'haatprediker' uit naar Nederland

Het Belgische kabinet probeert de imam al jaren uit te zetten, maar de man ging daar keer op keer tegen in beroep. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, een gerechtshof voor vreemdelingenzaken, heeft het beroep verworpen, waarmee de uitzetting definitief wordt.

Het is een belangrijke uitspraak, zegt de Belgische staatssecretaris Francken in Het Nieuwsblad. "Het is niet makkelijk om iemand het land uit te krijgen, enkel en alleen omdat hij haat predikt. Die man had nog geen veroordeling opgelopen, hij had geen strafblad. Deze uitspraak is een belangrijk signaal en zal zeker navolging krijgen in Europa, want andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en ­Nederland zullen hier een voorbeeld aan nemen."

Het uitzettingsbevel geldt alleen voor de imam, niet voor diens familie. De 17-jarige zoon van Alami Amaouch kwam in augustus in het nieuws, omdat hij op straat luidkeels aan het bidden was voor de dood van christenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl