Rick Clemmer NXP

De topman van de Nederlandse chipfabrikant NXP krijgt bijna 400 miljoen euro bij de overname van zijn bedrijf door de Amerikaanse concurrent Qualcomm. Het Financieele Dagblad (FD) heeft berekend dat de Amerikaanse topman Rick Clemmer 391 miljoen euro incasseert. 

Volgens het FD gaat het om het grootste bedrag ooit dat een topman bij een overname van een Nederlands bedrijf heeft gekregen.

Het bedrag dat Clemmer krijgt, bestaat uit de waarde van de aandelen en optierechten die hij als beloning heeft gekregen voor zijn werk bij NXP. Hij kan zijn aandelen en opties verzilveren zodra de overname is afgerond, maar de waarde staat nu al vast omdat NXP en Qualcomm het eens zijn over een overnamesom van 110 dollar per aandeel. 

Volgens hoogleraar Hans Schenk, gespecialiseerd in overnames en fusies, is de hoogte van het bedrag "misschien niet erg sociaal, maar zeker niet onrechtmatig. Het is heel gebruikelijk dat topmensen in het bedrijfsleven aandelen en opties krijgen, die ze mogen verzilveren zodra het bedrijf verkocht is".

Overname

Clemmer is sinds 2009 bestuursvoorzitter van NXP. Hij was de opvolger van Frans van Houten, nu topman van Philips.

Gisteren werd bekend dat NXP, dat onder meer chips maakt voor de auto-industrie, wordt opgekocht door het Amerikaanse Qualcomm voor 43 miljard euro. Het is de op een-na-grootste overname van een Nederlands bedrijf ooit; alleen voor ABN Amro werd meer betaald. 

STER reclame