NOS NieuwsAangepast

Prometheus wil nieuwe vertaling Mein Kampf uitbrengen

Uitgeverij Prometheus wil een Nederlandse vertaling van Adolf Hitlers Mein Kampf uitbrengen. "Dit is een boek dat een enorme invloed heeft gehad, hoe macaber het ook is", zegt Prometheus-directeur Mai Spijkers. "Het is een boek waar het publiek kennis van moet kunnen nemen, maar dan wel in de juiste historische context en goed toegelicht."

Als voorbeeld dient de wetenschappelijk uitgave die begin januari in Duitsland op de markt kwam. Die telt dankzij het wetenschappelijke commentaar 2000 pagina's, ruim drie keer zo veel als de eerdere edities. Het werd een bestseller.

Het Prometheus-project zit nog in een pril stadium. De financiering is nog niet rond en Spijkers zoekt nog naar de vertalers en wetenschappers die het project moeten begeleiden. Over een verschijningsdatum kan hij dan ook nog niets zeggen.

Een deel van de Duitse editie die in januari uitkwam

In Mein Kampf (1924) zette Hitler zijn ideeën over onder meer Duitsland, het Duitse volk, de Joden, het communisme en socialisme uiteen. Het boek geldt als de bijbel van het nationaalsocialisme, al hebben weinig mensen het uitgelezen omdat de leesbaarheid te wensen overlaat.

Kort voor de Tweede Wereldoorlog verscheen er al een Nederlandse vertaling. In 1974 kwam er verbod op het verkopen van het boek en het herdrukken van de Nederlandse versie.

De Staat beriep zich daarbij op het bezit van het auteursrecht op de Nederlandse vertaling dat na de oorlog bij de Staat was terechtgekomen.

Het auteursrecht op de Duitse tekst is per 1 januari vervallen omdat Hitler al meer dan 70 jaar dood is. Dat betekent ook dat iedereen een nieuwe Nederlandse vertaling uit het Duits mag maken.

Hoge Raad

Bij de Hoge Raad ligt de zaak van een galeriehouder die een exemplaar van Mein Kampf te koop aanbood. Volgens het Openbaar Ministerie maakte hij zich schuldig aan de verspreiding van een boek waarin de auteur zich schuldig maakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van Joden.

In februari ontsloeg het gerechtshof de galeriehouder van rechtsvervolging, omdat een veroordeling in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting en omdat de Mein Kampf op internet overal te vinden is. Het OM ging daarop in cassatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl