NOS SchaatsenAangepast

De ene Mulder wel, de andere Mulder niet...

Ronald Mulder: het pakt goed uit voor mij

Het kan verkeren in de familie Mulder. Ronald plaatste zich bij de KNSB Cup in Groningen met de snelste tijd op de 500 meter voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden, zijn tweelingbroer Michel miste een wereldbekerticket op één honderdste.

Ronald, tien minuten jonger dan Michel, stond met zijn tijd van 35,25 met een brede glimlach naast de schaatsbaan. "Het was spannend, ja. De eerste keer 500 meter en dan wordt hij maar één keer verreden, dan weet je gewoon dat deze raak moet zijn. En het is echt wel wennen hoor. Maar het pakt goed uit voor mij."

Net als Ronald gevraagd wordt of hij na zijn race ook meteen kijkt waar zijn broer staat, komt Michel voorbijgeschaatst. Met een somber gezicht. "Zesde?", vraagt Ronald. "Zesde dus. Dat is heel jammer... Eerst denk ik altijd aan mezelf, en dan kijk ik meteen naar hem. Het zou toch leuk zijn als we samen konden gaan."

Michel Mulder: hier moet ik het mee doen

'Dit is de realiteit'

Voor Michel waren de druiven zuur. In Sotsji werd hij in 2014 nog olympisch kampioen op de 500 meter op één honderdste, vandaag in Groningen miste hij een wereldbekerticket op het kleinst mogelijke verschil. "Ik had me er graag tussen gereden. Dan had ik weer een stapje kunnen zetten. Maar dit is de realiteit. Ik ben de laatste die moet zeuren over één honderdste. Dus het is even niet anders."

Het was hetzelfde beeld als vorig jaar bij de seizoensopening. Ook toen was het na de 500 meter: Ronald lacht, Michel huilt. Toch wil Michel Mulder niet van een déjà vu spreken. "Ik wil niet aan vorig jaar denken. Ik ben met een nieuw plan begonnen. Het zit zo dicht bij elkaar, het is zo'n breed veld, dan moet je ook een beetje geluk hebben."

Ronald Mulder in actie op de 500 meter tijdens de KNSB Cup

Het feit dat er maar één 500 meter wordt verreden, wil Michel niet als excuus aanvoeren. "Dat is op de Olympische Spelen straks ook, als ik mijn olympische titel wil verdedigen. Dus dat is geen goed argument om als smoes te gebruiken. Ik heb nog niet het niveau van Ronald, Jan Smeekens en Kai Verbij. Zij zijn op dit moment de beste drie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl