Reuters
NOS NieuwsAangepast

FBI heropent onderzoek naar e-mails Hillary Clinton

De FBI heropent het onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton. In een ander onderzoek dat daar niets mee te maken heeft, zijn e-mails ontdekt die mogelijk betrekking hebben op Clinton. De mails kunnen van belang zijn voor het afgesloten onderzoek naar de tienduizenden e-mails die Clinton als minister van Buitenlandse Zaken via een privé-adres had verstuurd.

FBI-directeur James Comey schrijft in een brief aan het Amerikaanse Congres dat hij opdracht heeft gegeven om te onderzoeken of in de nieuwe e-mails belangrijke geheime informatie staat. Hij benadrukt dat nog niet vaststaat of dat zo is. Ook is nog niet duidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren.

Wil je meer weten over e-mailgate? Lees dan De e-mails van Clinton: hoe zit het ook alweer?

Het eerdere onderzoek leidde tot de conclusie dat Clinton onvoorzichtig is omgegaan met geheime informatie, maar dat ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Geen zorgen Clintoncampagne

Clintons campagneleider John Podesta heeft er vertrouwen in dat ook het nieuwe onderzoek geen strafbare zaken zal opleveren. Hij roept de FBI op om meer informatie over de e-mails naar buiten te brengen.

Hillary Clinton zelf zwijgt over de beslissing van de FBI. Ze antwoordde niet op vragen die verslaggevers naar haar schreeuwden toen ze uit haar vliegtuig stapte in Iowa, waar ze op campagne is.

Trump reageert

De tegenstander van Hillary Clinton, Donald Trump, zei in een reactie dat hij "veel respect heeft voor het feit dat de FBI de moed heeft om de verschrikkelijke vergissing recht te zetten die is gemaakt aangaande de e-mails van Clinton".

Het besluit van de FBI duidt er volgens Trump op dat het politieke systeem "niet zo corrupt is als ik dacht".

Clinton zwaait, Trump: dit is groter dan Watergate

Godsgeschenk

Voor Donald Trump is dit een godsgeschenk, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Al maanden hamert hij erop dat de FBI opnieuw onderzoek moet doen naar de e-mails van Clinton. Nu dit naar buiten komt, zo kort voor de verkiezingen, gaat hij helemaal los. Het bewijst volgens hem zijn gelijk. Clinton zal ongetwijfeld zeggen dat een eerder onderzoek niks aan het licht heeft gebracht. Ze zal het willen negeren, want dat is vaak haar eerste reactie. Maar daar zal ze nu niet mee wegkomen, elf dagen voor de verkiezingen."

Bezoek onze speciale site met video's over de Amerikaanse presidentsverkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl