Vladimir Chorchordin (links) bekijkt de schilderijen met Fred Rosenhart van de Roze Kunstlijn Haarlem. Kunstenaar Demirov kijkt mee via skype Vladimir Chorchordin

Russische douane laat 'homokunstwerken' toch door

tijd van publicatie Aangepast

Kunstwerken van de Russische kunstenaar Demir Demirov die door de Russische douane waren tegengehouden, zijn toch aangekomen in Nederland. Ze zijn wat beschadigd, maar kunnen nu wel worden geëxposeerd in Haarlem, als onderdeel van de Roze Kunstlijn.

"De kunstenaar is heel blij", meldt Vladimir Chorchordin , de agent van Demirov die in Amsterdam woont en degene naar wie de kunstwerken waren opgestuurd. Demirov dankt iedereen in Nederland die heeft geholpen de kunstwerken door de douane te krijgen.

Het pakket met de kunstwerken is aangekomen bij het postkantoor Vladimir Chorchordin

Demirov kreeg gisterochtend te horen dat zijn schilderijen in Moskou in beslag waren genomen, omdat ze homoseksualiteit zouden bevorderen. Hij werd gesommeerd om naar het douanekantoor te komen, maar uit angst gearresteerd te worden deed hij dat niet. 

"We hebben toen de organisatie gebeld van de Roze Kunstlijn", vertelt Chorchordin. "Die zijn erachteraan gegaan. Er is gisteren heel wat heen en weer gebeld. Zelf heb ik drie à vier uur geskypet met Demirov. Dat deed hem goed."

Vanochtend, toen Chorchordin de hond uitliet, kreeg hij te horen dat de schilderijen toch onderweg waren. Hij kon dat pas geloven toen hij op internet zag dat het pakket het sorteercentrum had bereikt. 

Track & Trace van het pakket. Kunstenaar Demirov kijkt mee via skype Vladimir Chorchordin

Chorchordin durfde het pakketje aanvankelijk niet open te maken. "Ik vertrouwde het niet. Ik kon zien dat het open was geweest en wist niet wat erin zou zitten." Uiteindelijk heeft hij het samen met een paar anderen opengemaakt. "Gelukkig zaten de kunstwerken erin. Wel een klein beetje beschadigd."

Veel mensen, onder wie oud-politicus Boris Dittrich, hebben zich ervoor ingezet om de kunstwerken naar Nederland te krijgen, zegt Chorchordin. "En dat heeft geholpen. Dankzij steun uit Nederland zijn de kunstwerken vrijgegeven. Dat weet ik zeker."

Hij is een Russische moslim, openlijk homo, hiv-positief en een activist.

Vladimir Chorchordin over kunstenaar Demirov

Demirov is blij dat zijn schilderijen nu toch te zien zullen zijn in Nederland. In Rusland kan hij niet exposeren omdat zijn werk wordt gezien als pornografie en homopropaganda. Op de schilderijen zijn naakte mannen in intieme poses afgebeeld.

De kunstenaar komt zelf niet naar Nederland, omdat hij op een zwarte lijst staat en het land niet mag verlaten, zegt Chorchordin. "Hij is moslim, openlijk homo, hiv-positief en een activist. Dus het verbaast me niets dat de Russen hem iets weigeren."

De kunstwerken van Demirov worden geëxposeerd als onderdeel van Kunstlijn Haarlem, een initiatief voor het vergroten van de acceptatie van homoseksualiteit. Ze zijn op 4, 5 en 6 november te zien in het Figee gebouw in Haarlem.

STER Reclame