The Beatles Story
NOS NieuwsAangepast

'Weigerbrief' Lennon aan Britse koningin is 66.000 euro waard

Een brief van John Lennon aan de Britse koningin Elizabeth is getaxeerd op ruim 66.000 euro. De brief dook dit weekend op tijdens een Beatles-memorabiliadag in het Beatles-museum in Liverpool. Volgens Darren Julien van Julien's veilinghuis is het een "ongelofelijke vondst".

De eigenaar vond hem in de hoes van een singeltje dat hij 20 jaar geleden, samen met een aantal andere singeltjes, voor 10 pond kocht op een rommelmarkt.

Cold Turkey

In de brief schrijft Lennon aan de koningin dat hij een medaille, die hij een maand eerder van Elizabeth had gekregen, terugstuurt omdat hij het niet eens is met de Britse bemoeienis in de oorlog in Biafra (een deel van Nigeria) en de Britse steun van de Amerikanen in Vietnam. Ook schrijft hij dat hij er tegen is dat het nummer Cold Turkey van hemzelf en zijn vrouw Yoko Ono zakt in de hitlijsten.

De brief is ondertekend met John Lennon of Bag. Eind jaren 60 propageerden Lennon en Ono het bagisme. Het onderliggende idee was dat mensen die hun lichaam volledig bedekten met een zak niet beoordeeld zouden worden op hun uiterlijk, maar alleen op wat ze zeiden.

Vlekken

Volgens experts is de brief echt. "Het handschrift is heel zeker dat van John Lennon", zegt het veilinghuis.

Zijn theorie is dat Lennon de brief niet verstuurde omdat er vlekken op zaten. "Als je naar de koningin schrijft, dan wil je wel dat je brief er netjes uitziet", zei hij.

Lennon schreef volgens hem later een nieuwe brief. Die werd op 25 november 1969 samen met de medaille door de chauffeur van Lennon bij Buckingham Palace afgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl