Max Haring / Omroep Brabant

Los van het verloren fabriekspand, kan het nog wel even duren voordat duidelijk is hoe groot de schade is in Bladel na de brand in de waxfabriek. 

Het fabriekspand is volledig verwoest. Bij de brand zijn grote hoeveelheden paraffine de straat opgespoeld. Brandweerofficier Kees van Bockel zegt dat er een harde laag was op en rond het terrein is gekomen, van enkele honderden vierkante meters. "Het is een laag van centimeters dik over een grote oppervlakte. Dat moet allemaal nog verwijderd worden."

Niet alleen op straat, maar ook in het riool is een grote hoeveelheid kaarsvetachtige stof terechtgekomen. Pas als de brand geblust is, kan een specialistisch bedrijf inventariseren wat de gevolgen zijn voor het riool.

Waxfabriek Bladel volledig in de as gelegd

De brandweer rukte vannacht met meer dan 200 man uit om het vuur te bestrijden. 

Blussen met water was geen optie, zegt Van Bockel. "De wax begint dan te drijven op het water. Het is dan dezelfde situatie als bij een brandende frietpan." Ook kon de brand niet met schuim worden bestreden. "Dat wordt bij zo'n grote brand te snel afgebroken, maar sowieso is er in de regio niet genoeg schuim voorhanden voor zo'n grote industriebrand."

Het gebied rond de fabriek in Bladel blijft vanmiddag nog afgesloten. Ook werknemers van het industrieterrein mogen er niet naar binnen. Mensen die roet- of wasdeeltjes op hun auto hebben gekregen, wordt geadviseerd om de stoffen met water en zeep af te wassen.

STER reclame