Hennis 'gebrand' op oplossing AOW-gat militairen

Minister Hennis van Defensie is erop gebrand om een oplossing te vinden voor het AOW-gat van duizenden militairen. "Maar er is een beperkte ruimte binnen het budget", zei Hennis bij het begin van de ministerraad.

Een ruimere compensatie voor de meer dan 10.000 militairen in de AOW-leeftijd kan tot 600 miljoen euro kosten. En het ministerie van Defensie kampt al met tekorten door de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Maar de rechter heeft de militairen tot twee keer toe gelijk gegeven, dus het kabinet moet met een oplossing komen. 

Hennis: "Daarbij moet er een balans zijn tussen de actief dienende militairen en de mensen die de dienst al hebben verlaten."

AOW-leeftijd

Eerder stoppen met werken is verplicht bij Defensie. Tot aan de leeftijd van 65 is er een speciale uitkering, daarna krijgen oud-militairen net als anderen AOW, meestal met een aanvullend pensioen.

Het ministerie van Defensie heeft voor het eigen personeel nooit maatregelen genomen toen de AOW-leeftijd omhoog ging naar 67. Hierdoor krijgen zij na hun vijfenzestigste een half tot twee jaar lang geen AOW. 

Afgelopen woensdag was er een hoorzitting in de Tweede Kamer waar de militairen en de vakbonden ​hun verhaal konden doen. Volgende week debatteert de Kamer met Hennis over een mogelijke oplossing.

Joop Cornelissen werkte 41 jaar bij de marine, en had toen een AOW-gat

STER reclame