NOS NieuwsAangepast

Van der Steur: geen geld meer voor mediation in strafzaken

Van der Steur: geld voor mediation naar andere vorm van slachtofferhulp

Minister Van der Steur stopt met de proef voor mediation tussen daders en slachtoffers in het strafrecht. Hij zegt dat hij "helaas" heeft moeten constateren dat die meer kost dan het oplevert en dat hij er geen geld meer aan wil besteden uit de pot voor slachtofferhulp.

De minister zegt dat hij dingen goed wil doen of anders helemaal niet, en dat hij daarom heeft besloten om maximaal in te zetten op een ander nieuw middel in het strafrecht: het spreekrecht voor slachtoffers. Hij vindt dat jammer, maar als er te weinig geld is, moet je keuzes maken, vindt hij.

Teleurstelling

De Raad voor de Rechtspraak (de rechters) is teleurgesteld. Voorzitter Bakker zegt dat bemiddeling vaak heel goed werkt. Hij noemt het voorbeeld van een meisje dat een ander meisje op school een gebroken neus sloeg. Toen dat buiten de rechtszaal om opgelost kon worden, was het daarna makkelijker voor de twee om elkaar dagelijks tegen te komen.

Bakker zegt te begrijpen dat Van der Steur keuzes moet maken op zijn begroting. Maar hij vindt het jammer dat de proef niet wordt afgemaakt.

Mediation blijft wel bestaan. Alleen de proef is gestopt. Daarin werd gekeken of bepaalde strafzaken beter door een bemiddelaar buiten de rechtszaal konden worden afgehandeld. Volgens een woordvoerder van Van der Steur betekent dat niet het einde van het middel.

Van der Steur is zelf ook een groot voorstander van mediation. Hij diende als VVD-Kamerlid al een initiatiefwet in over deze vorm van bemiddeling. Daarin stond dat mediation een redelijk alternatief moest worden voor de gang naar de rechtszaal.

De minister zegt dat hij het middel ook nu zal blijven promoten. Afgelopen zomer diende hij nog een wetsvoorstel in, waarin hij pleit voor een openbaar register voor mediators.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl