Vorige maand demonstreerden tegenstanders van de pijplijn bij het Witte Huis EPA

In de Amerikaanse staat North Dakota ontruimen politieagenten en militairen een kamp met tegenstanders van een oliepijplijn.

De protesten tegen de aanleg zijn al maanden aan de gang. Een door de activisten opgeslagen kamp op een terrein van de staat was al die tijd de uitvalsbasis. De zaak escaleerde toen een deel van de activisten hun tenten even verderop opsloegen op grond van het bedrijf dat de leiding aanlegt.

Gisteren eiste de politie dat ze daar zouden vertrekken, maar de activisten weigerden dat. Vandaag ging de politie tot actie over. In eerste instantie kwam het tot schermutselingen op een nabij gelegen weg. Later trokken de circa tweehonderd activisten zich terug in het kamp.

De tegenstanders van de zogeheten Dakota Acces-pijplijn zijn bang voor lekkages die milieuschade kunnen veroorzaken. De pijplijn loopt vlak langs een reservaat van Sioux-indianen. Die zijn bang dat hun drinkwater vergiftigd raakt.

De pijplijn loopt van het noordwesten van North Dakota door South Dakota en Iowa naar Illinois. Daar sluit hij aan op een bestaande pijplijn. De aanleg kost bijna 3,5 miljard euro.

STER reclame