Aantal alcoholvergiftigingen in tien jaar bijna verdubbeld
In 2015 werden 6100 mensen op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor een alcoholvergiftiging. Dat zijn er 800 meer dan het jaar ervoor en het is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden, meldt expertisecentrum Veiligheid.nl.
Ruim de helft van de patiënten met een alcoholvergiftiging was man en bijna zes op de tien patiënten was jonger dan 25 jaar. Onder jongeren onder de 18 was er zelfs sprake van een verdubbeling van 800 naar 1600 alcoholvergiftigingen in de afgelopen tien jaar.
Ook het aantal behandelingen voor ongevallen waarbij alcohol in het spel was, nam de afgelopen tien jaar toe van 9.700 naar 15.200. Vooral mensen boven de 25 zochten vaak hulp op de SEH na een ongeval met alcohol.
In meer dan de helft van de gevallen ging het om een privé-ongeval, zoals een val van de trap. Ook waren er veel slachtoffers die van hun fiets waren gevallen of die letsel hadden opgelopen door geweldpleging, bijvoorbeeld een slag of stomp. Ruim driekwart van de patiënten was man.
Ongevallen met alcohol kunnen tot relatief ernstig letsel leiden, vooral hoofdletsel. Van de mensen die voor een alcoholgerelateerd ongeval op de Eerste Hulp werden behandeld, werd 16 procent in het ziekenhuis opgenomen.
Verzuim
Het aantal letselslachtoffers door alcohol is waarschijnlijk nog veel hoger, want artsen zijn niet verplicht te vragen of er alcohol in het spel was bij een ongeluk. Het wordt alleen genoteerd als mensen dat zelf aangeven.
De totale maatschappelijke kosten van alcoholvergiftigingen waren in 2015 bijna 24 miljoen euro. Alcoholgerelateerde ongevallen leidden naar schatting tot 47 miljoen euro aan directe medische kosten en 76 miljoen euro aan verzuimkosten.