Twee hoofdverdachten schuldig aan moord op Visser en Severein

Aangepast
Ingrid Visser en Lodewijk Severein ANP

Een jury in Spanje heeft geoordeeld dat twee van de drie hoofdverdachten van de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein schuldig zijn. Het stel werd in het voorjaar van 2013 in de Spaanse stad Murcia vermoord en begraven in een citroenboomgaard.

Volgens de jury was Juan C. het brein achter de dubbele moord. De juryleden achten bewezen dat hij twee Roemenen had ingehuurd om de moorden uit te voeren en dat hij uiteindelijk heeft geholpen bij de dubbele moord.

Een van de Roemenen, Valentin I., had tijdens de rechtszaak al bekend dat hij beiden heeft doodgeslagen. De andere Roemeen, Constantin S., ontkende betrokkenheid. Hij verklaarde dronken op bed te liggen, toen Visser en Severein werden vermoord. De jury acht hem niet medeplichtig aan moord, alleen aan het helpen begraven van de lichamen.

Een vierde verdachte is de eigenaar van de citroenboomgaard. De jury gaat ervan uit dat hij niet op de hoogte was van het begraven van de lijken op zijn terrein en acht hem niet medeplichtig.

Strafmaat

C. was de manager van de volleybalclub in Murcia waar Ingrid Visser tussen 2009 en 2011 speelde. De club zou haar nog 240.000 euro aan salaris schuldig zijn geweest. Vissers partner Severein probeerde dat geld te krijgen door zaken te doen met Juan C. 

Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie vijftig jaar cel geëist tegen de drie voor moord met voorbedachten rade. Naar aanleiding van het oordeel van de jury, is die eis bijgesteld.

Tegen C. en I. wordt nu 34 jaar cel geëist. De strafeis voor Constantin S. is bijgesteld naar vijf maanden cel. Hij is direct op vrije voeten gesteld, omdat hij al jaren in voorarrest zat. De boeien zijn zelfs in de rechtszaal al afgedaan.

De rechter gaat zich de komende dagen buigen over de definitieve straf voor de drie verdachten.

STER Reclame