De Waalse premier Magnette geeft een verklaring over het akkoord over het CETA-verdrag
NOS NieuwsAangepast

Walen over de streep, akkoord over CETA-verdrag

Het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada kan worden ondertekend. Ook de Walen, die veel bezwaren hadden, hebben er nu mee ingestemd.

De Waalse premier Paul Magnette zei in een reactie dat het de moeite waard was om te wachten met instemming. Hij bood excuses aan aan Canada, maar stelde ook dat het oponthoud nodig was. Hij heeft naar eigen zeggen bereikt voor de Walen wat hij wilde.

De Vlaamse minister-president Bourgeois benadrukte dat de Walen vooral veel uitgelegd hebben gekregen. De Belgische premier Michel zei wel dat er aanpassingen zijn gedaan, zonder in detail te treden.

De Walen hebben een uitzonderingspositie bedongen voor wat betreft het arbitrage-onderdeel van het verdrag. Dat onderdeel geeft bedrijven de mogelijkheid om staten aan te klagen als zij hun investeringen door bepaalde politieke besluiten gedwarsboomd zien. Tot nu toe gebeurt die arbitrage vaak achter de schermen. In het CETA-verdrag is het proces transparanter gemaakt, maar volgens de Walen is dat niet voldoende en ze houden de mogelijkheid open het verdrag te verwerpen als er speciale rechtbanken komen.

Verder zouden ze het recht krijgen om op landbouwgebied aan de 'noodrem' te kunnen trekken als er te veel Canadese landbouwproducten in België worden geïmporteerd.

Trudeau naar Brussel

De verwachting is dat de Canadese premier Trudeau zaterdag naar Brussel komt voor de ondertekening. Wel moeten het Belgische federale parlement en de parlementen van de deelstaten vandaag nog hun goedkeuring geven.

Verder moet het verdrag ook nog door een ratificatieproces, waarbij alle parlementen van de EU-lidstaten hun instemming moeten geven. "Het verdrag komt er in eerste aanleg", zegt Europa-correspondent Arjan Noorlander. "Maar we hebben met het Oekraïne-verdrag gezien hoe ingewikkeld het kan worden. In Nederland zijn ook al stemmen om een referendum hierover te houden."

Handelstarieven vervallen

Gisteravond konden de Belgen er nog niet uitkomen. De ondertekening van het akkoord, vandaag, kon daarmee niet doorgaan. Het verdrag werd tegengehouden door het Waalse regioparlement. Alle andere EU-landen waren al akkoord met het handelsverdrag.

De Walen hielden CETA lang tegen, uit vrees voor onder meer schade aan hun landbouwsector. Ook hadden ze moeite met de instelling van een vorm van arbitrage, waarbij bedrijven staten kunnen aanklagen als hun investeringen door politieke besluiten worden bedreigd.

500 miljoen

Er is zeven jaar onderhandeld over het verdrag, waardoor vrijwel alle handelstarieven tussen de EU en Canada komen te vervallen. Europese bedrijven besparen hierdoor naar schatting 500 miljoen euro per jaar. Ook kunnen ze gemakkelijker de Canadese markt op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl