EPA
NOS NieuwsAangepast

Jezidi-vrouwen krijgen Europese Sacharovprijs

De Sacharovprijs gaat dit jaar naar twee Iraakse jezidi-vrouwen die ontsnapten aan terreurgroep IS. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement aan mensen die zich hebben onderscheiden met hun inzet voor de mensenrechten en democratie.

De winnaars zijn Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar. Zij willen erkenning voor de duizenden jezidi-vrouwen die in 2014 en 2015 werden ontvoerd en misbruikt door IS. Beiden waren zelf slachtoffer.

Sakharovprijs naar jonge Jezidivrouwen

In een interview met de BBC vertelt Nadia Murad hoe ze uiteindelijk aan IS wist te ontsnappen.

"De eerste keer dat ik het probeerde, was ik met de eerste man die me verkrachtte en slecht behandelde. Ik probeerde te ontsnappen door een raam, maar ik werd meteen gepakt door een van de bewakers (...) Ik werd in een cel gestopt en verkracht door alle mannen van de compound. Daarna kon ik niet eens meer aan ontsnappen denken."

Toch deed ze uiteindelijk nog een ontsnappingspoging, bij de tweede man met wie ze van IS moest samenleven. "Die man woonde alleen. Ik slaagde erin om de compound af te komen. Ik belde aan bij een huis waar een familie woonde die geen banden had met IS. Die familie heeft alles gedaan om me te helpen. Ze gaven me een zwarte abaya en een islamitisch identiteitsbewijs en brachten me naar de grens."

Zo wist Nadia Murad uiteindelijk te ontsnappen. Nu is ze, samen met lotgenote Lamiya Aji Bashar, pleitbezorger van de jezidi-gemeenschap en de vrouwen die de seksuele slavernij onder IS overleefden.

De twee vrouwen krijgen de Sacharovprijs, met een bedrag van 50.000 euro, in december uitgereikt.

Blogger

Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Saudische blogger Raif Badwai. Hij werd in 2014 veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en duizend stokslagen.

De Sacharovprijs is vernoemd naar de Russische wetenschapper en dissident Andrej Sacharov, die zich tijdens de communistische dictatuur uitsprak voor de rechten van de mens en hervormingen in de Sovjet-Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl