Reuters
NOS Nieuws

Winst smartphonetak Samsung bijna verdwenen door Note 7

Het was, zoals verwacht, een slecht kwartaal voor Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant had veel last van de problemen met de brandgevaarlijke Galaxy Note 7. De winst bij de smartphonetak kwam 96 procent lager uit dan vorig jaar en was 80 miljoen euro.

De totale winst van Samsung kwam uit op bijna 4,2 miljard euro, een stuk minder dan verwacht. Het geld werd vooral verdiend door de divisies die zich bezighouden met de productie van componenten, zoals schermen en harde schijven die worden gebruikt in de telefoons en computers van andere fabrikanten.

Verbetering

Samsung verwacht dat het volgende kwartaal alweer beter wordt. De Zuid-Koreaanse gigant wil focussen op de Galaxy S7 en S7 Edge, toestellen die dit voorjaar uitkwamen. Zij moeten de strijd aangaan met onder meer de iPhone 7, 7 Plus en Google’s nieuwe Pixel-telefoon.

Maar volgens een financieel analist zal Samsung er dit jaar nog niet erg van profiteren. "Ik verwacht weinig van Samsung’s mobiele divisie tot het eerste kwartaal van volgend jaar", zegt hij tegen persbureau Reuters.

Enorme klap

Het had een goed jaar voor Samsung moeten worden. De telefoonmaker presenteerde in augustus met veel trots de Note 7, een toestel dat zeer goed werd ontvangen. Maar al snel bleek dat het apparaat spontaan in brand kon vliegen. Begin september besloot het bedrijf 2,5 miljoen exemplaren terug te roepen en om te ruilen. Maar ook dat ging mis.

De vervangende toestellen bleken hetzelfde probleem te hebben. Op 11 oktober besloot Samsung het toestel te schrappen. Een enorme klap voor het bedrijf, dat er nu alles aan zal moeten doen om het vertrouwen terug te winnen.

Probleem

Daar is het druk mee bezig, maar wat niet helpt is dat de oorzaak van het probleem bij de Galaxy Note 7 nog altijd niet gevonden lijkt te zijn. Dat zal snel moeten veranderen. Het concern heeft al wel betere kwaliteitscontroles beloofd. Dat moet een nieuw fiasco voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl