Prins Mikasa in januari van dit jaar AFP

Prins Mikasa van Japan is overleden. De jongste broer van de voormalige keizer Hirohito werd 100 jaar oud. Mikasa was daarmee het oudste lid van een koninklijke familie ter wereld.

De prins was de oom van de huidige keizer van Japan, keizer Akihito. Volgens de Japan Times werd hij in mei al met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Nu Mikasa is overleden zijn er nog maar vier mannelijke troonopvolgers in Japan. Voor de 'chrysantentroon' komen alleen mannen in aanmerking.

In een verklaring op zijn verjaardag, in december vorig jaar, zei hij: "Er verandert niets alleen omdat ik nu 100 ben. Terwijl ik bid voor het geluk van mensen over de hele wereld en mijn dankbaarheid uitspreek voor mijn vrouw, die me al meer dan zeventig jaar steunt, hoop ik een prettige en kalme tijd te blijven hebben."

Familie

Prins Mikasa laat zijn vrouw van 93 en twee dochters achter. Drie zoons stierven in 2002, 2012 en 2014. Het is nog niet duidelijk wanneer Mikasa wordt begraven.

Keizer Hirohito, de broer van Mikasa, overleed in 1989. Hij was van 1926 tot aan zijn dood het staatshoofd van Japan. Veel Nederlanders zien hem als het symbool van de Japanse onderdrukking in Nederlands-Indië.

Japanse prins Mikasa op 100-jarige leeftijd overleden

STER reclame