Pelle Clement, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Vaclav Cerny (vlnr) Pro Shots
NOS Voetbal Aangepast

Tieners geven Bosz alle reden tot lachen

Spannend is Kozakken Boys-Ajax (1-6) woensdagavond geen moment geweest, althans niet voor de fans van beide clubs. Daarvoor was het krachtsverschil simpelweg te groot. Spannend was het wel voor enkele jonge Ajacieden, die tot gisteravond niet of nauwelijks in het eerste hadden gespeeld en in Werkendam wel in actie kwamen.

Bijvoorbeeld voor Abdelhak Nouri, die een maand geleden tegen Willem II ook al meedeed in de eerste ronde van de KNVB-beker. "Ja, dit voelt toch anders dan bij Jong Ajax. Ik had iets meer spanning dan normaal en had het gevoel van: oké, dit is het echte werk..."

Abdelhak Nouri in actie tegen Kozakken Boys Pro Shots

Met drie assists speelde Nouri een hoofdrol in de ruime zege op Kozakken Boys, hoewel Pelle Clement met twee treffers ook een aanzienlijke bijdrage leverde. De geboren Amsterdammer zette daarmee een mooie Ajax-traditie voort door als speler uit de eigen opleiding te scoren bij zijn debuut.

Carel Eiting scoorde niet, maar ook hij debuteerde gisteren voor de ploeg van Peter Bosz. De trainer gaf bovendien speeltijd aan meerdere spelers die in de competitie nauwelijks aan spelen toekomen. Bosz constateert dan ook verheugd dat het met de breedte van zijn selectie dik in orde is.

"Ik kan zo, dat is nu weer gebleken, een erg goed elftal opstellen met spelers die de laatste weken geen basisspeler waren. Ik heb erg veel vertrouwen in ze, want dat zijn in mijn ogen allemaal Ajax 1-spelers."

Pelle Clement maakt zijn tweede voor Ajax 1 Pro Shots

Toch lijkt het erop dat Bosz, zoals hij dat zelf noemt, zijn puzzel grotendeels af heeft en de basisploeg gevormd is. Onder anderen Vaclav Cerny en Donny van de Beek, die onder Frank de Boer nog geregeld in actie kwamen, zullen na hun goede optreden in de beker dus nog even geduld moeten hebben.

Bosz: "Natuurlijk zou het voor hen het beste zijn als ze meer in het eerste zouden spelen, daar hoef ik niet omheen te draaien. Maar ook op de training is de weerstand hoog."

Vaclav Cerny in actie tegen Kozakken Boys Pro Shots

De coach ziet het niet zitten om over verhuur van zijn jongelingen na te denken. "Nee, ze moeten gewoon bij ons blijven. En ook geduldig blijven. In Nederland vinden wij dat iedereen van 18 jaar meteen moet spelen, maar dat is helemaal niet nodig."

"In het buitenland ben je op je 21ste nog steeds een jeugdspeler. Wij vinden dan dat iemand al mislukt is. Dat werkt door naar die jongens, maar die hebben nog een carrière van vijftien jaar voor zich. Die moeten dus geduldig blijven."

Donny van de Beek Orange Pictures

Nouri kan zich vinden in de woorden van zijn trainer. "Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar hoe het zal zijn om wekelijks in de eredivisie te spelen, maar ik ben altijd geduldig geweest en dat zal ik blijven. En de winterstop is nog ver weg, dus ik kan niets zeggen over een mogelijk tijdelijk vertrek naar een eredivisieclub."

Ook voor Matthijs de Ligt, eveneens basisspeler tegen Kozakken Boys, lijkt een definitieve doorbraak een kwestie van tijd. Eerder deze week kreeg de verdediger het mooie nieuws van Bosz dat hij officieel wordt overgeheveld naar de selectie van het eerste.

Matthijs de Ligt in duel met Ahmad Mendes Moreira van Kozakken Boys Orange Pictures

Zo kan Bosz met het optreden van de zes talentvolle spelers zeer tevreden terugkijken op het bezoek aan Werkendam. "Ja, het is uiteindelijk makkelijker gegaan dan ik vooraf had durven hopen, iedereen is heel gebleven én veel jongens hebben hun minuten kunnen maken."

Carel Eiting ANP Pro Shots

STER reclame