(Ingezoomd) kunstwerk van 2000 naakte vrouwen in Amsterdam in 2007 ANP

Vrouwen die foto's te zien krijgen van vulva's (het vrouwelijk uitwendig geslachtsdeel) in allerlei soorten, vormen en maten, ontwikkelen een positiever beeld van hun eigen vulva. Die conclusie publiceren Amsterdamse onderzoekers in een internationaal vakblad

"Veel vrouwen lijden erg onder het beeld dat hun vulva niet normaal is", zegt Ellen Laan, seksuoloog in het AMC en leider van het onderzoek. "Maar wat je moet weten over vulva's, is dat ze verschillen. Er zijn geen twee dezelfde gezichten, er zijn geen twee dezelfde vulva's."

Genitaal zelfbeeld 

De onderzoekers wilden weten of het laten zien van die variatie het 'genitaal zelfbeeld' van vrouwen positief kan beïnvloeden. "We hebben eerst daarom een grote variatie aan vulva-foto's geselecteerd. Het ging vooral om de grootte van de schaamlippen, maar ook om de mate van beharing, piercings en asymmetrie."

Vervolgens vroegen de onderzoekers een groep vrouwen een vragenlijst in te vullen om hun 'genitaal zelfbeeld' te bepalen. Op basis van zeven vragen, kregen de vrouwen daartoe een score. 

De ene helft van de groep kreeg vervolgens de vulva-foto's te zien, de andere groep kreeg 'neutrale foto's' te zien, afbeeldingen van kunst, natuur en architectuur. Daarna vroegen de onderzoekers de vrouwen opnieuw hoe tevreden ze waren over het uiterlijk van hun eigen vulva.

Bij de eerste groep bleek het zelfbeeld positiever, terwijl er bij de tweede groep niets was veranderd. Twee weken later vroegen de onderzoekers alle vrouwen opnieuw de vragenlijst in te vullen. De positieve verschuiving hield stand. 

Pijn na schaamlipverkleining

"Een eenvoudig onderzoek", zegt Laan. "Maar heel belangrijk. Vrouwen die een schaamlipverkleining willen, realiseren zich vaak niet dat dat ook negatieve gevolgen kan hebben, zoals pijn bij het vrijen." 

Laan refereert aan eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat het beeld van de vulva dat vrouwen door media, porno en mode krijgen voorgeschoteld, samenhangt met een negatiever beeld over de eigen genitaliën. 

"Mijn collega-gynaecologen zien al langere tijd een toename in het aantal vrouwen dat vraagt om een schaamlipverkleining", zegt Laan. Dat er geen betrouwbare cijfers zijn heeft er volgens haar mee te maken dat de meeste vrouwen naar een privé-kliniek gaan.

Laan zegt dat veel misverstanden bestaan over dit soort ingrepen. "Zo denken veel vrouwen dat klachten komen door de grootte van hun schaamlippen. Dat is niet waar. Ik hoop dat de resultaten van deze studie vrouwen helpen realiseren dat variatie normaal is." 

STER reclame