Admilson R. en Marcos R. in de rechtbank van Assen in 2015 ANP

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie opnieuw levenslang geëist tegen twee broers die drie mensen om het leven hebben gebracht in Drenthe. De twee kregen vorig jaar dertig jaar cel.

Admilson en Marcos R. schoten in november 2012 een 55-jarige man uit Dwingeloo dood toen hij zijn hond aan het uitlaten was. Ruim een half jaar later wurgden zij een bejaard echtpaar uit Exloo.

Het gedrag is niet anders te benoemen dan moedwillig, koelbloedig en het zonder een spoor van twijfel doden van hun slachtoffer.

De advocaat-generaal van het OM tijdens haar requisitoir

Volgens het Openbaar Ministerie is levenslang de enige passende straf voor de verdachten. De advocaat-generaal vindt dat de daden van de broers buitengewoon ernstig zijn en dat zij veel leed hebben veroorzaakt bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

"De drie moorden hebben de rechtsorde zeer geschokt en veel onrust met zich meegebracht", zei de advocaat-generaal in haar requisitoir. "Het motief van verdachten was financieel gewin. Het gedrag is niet anders te benoemen dan moedwillig, koelbloedig en het zonder een spoor van twijfel doden van hun slachtoffer."

In strijd met verdrag

Het Openbaar Ministerie eiste eerder bij de rechtbank ook levenslang. Toen de straf lager uitviel, gingen het OM en Admilson R. in hoger beroep.

De rechtbank wilde geen levenslange gevangenisstraf opleggen, omdat die straf betekent dat de broers nooit meer vrijkomen. Dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het OM denkt dat het gerechtshof wel levenslang kan opleggen, omdat het kabinet werkt aan een regeling voor het opleggen van levenslang die voldoet aan de eisen van het verdrag. Het OM vindt daarom dat "het eisen van een levenslange gevangenisstraf nog steeds tot de mogelijkheden kan en moet behoren".

STER reclame