Voor veel mensen is het nog een raadsel wat er met hun verdwenen familielid is gebeurd
NOS NieuwsAangepast

Paus Franciscus opent kerkelijke archieven Vuile Oorlog Argentinië

Het Vaticaan heeft besloten de kerkelijke archieven over de Vuile Oorlog in Argentinië openbaar te maken. Dit gebeurt op aandringen van paus Franciscus, die hoopt achter de waarheid te komen over de misdaden.

De militaire dictatuur in Argentinië duurde van 1976 tot 1983. Ruim 30.000 mensen werden toen gemarteld, ontvoerd of vermoord. Een groot deel van hen waren medewerkers en leden van vakbonden, studenten en activisten. Voor veel nabestaanden is tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er is gebeurd met hun verdwenen kennis of familielid.

Professor Ton Robben van Universiteit Utrecht deed onderzoek naar de Vuile Oorlog en heeft twijfels. "Ik verwacht eerlijk gezegd niet veel van de openheid van de katholieke kerk", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ik denk dat de gegevens weinig nieuws zullen opleveren omdat de kerk toch wel een dubieuze rol heeft gespeeld, door samen te werken met de militairen."

Amerika noch het Vaticaan wil medeplichtig zijn aan die mensenrechtenschendingen.

Professor Ton Robben, Universiteit Utrecht

Met de openbaring van de archieven wil de paus vooral de familieleden helpen. Daarnaast was hij van 1973 tot 1979 provinciaal-overste van de jezuïetenorde in Argentinië en maakte hij de oorlog van dichtbij mee.

Of er überhaupt informatie is die opheldering zal geven, betwijfelt Robben. "Twintig jaar geleden werden er al honderdduizenden documenten openbaar gemaakt over de verdwijningen, maar daar stond niks in over waar de mensen gebleven zijn en wie de daders zijn."

"President Obama heeft ook beloofd documenten van de CIA te verstrekken, maar ik denk dat dat ook weinig oplevert. Dat komt omdat noch de Amerikaanse regering, noch het Vaticaan medeplichtig wil zijn aan die mensenrechtenschendingen", zegt Robben.

Gisteren maakte de aartsbisschop van Buenos Aires bekend dat het Vaticaan de archieven opent

Volgens professor Robben maakt het Vaticaan de archieven nu openbaar uit schuldgevoel. "De katholieke kerk heeft als geheel weinig gedaan voor de familieleden of de verdwenen. Sterker nog, een aantal bisschoppen was actief betrokken bij de verdwijningen."

Het Vaticaan - samen met enkele Argentijnse bisschoppen - gaf gisteren aan klaar te zijn met het digitaliseren van de kerkelijke archieven. Naast documenten uit het Vaticaan in Rome bevat het ook informatie van de kerkelijke ambassade in Buenos Aires.

De dossiers zullen alleen toegankelijk zijn voor de slachtoffers en hun familieleden, maar het is nog niet bekend vanaf wanneer dat kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl