Studenten in de collegebanken
Aangepast

Geen stufi meer, en toch steeds meer studenten

Het aantal eerstejaarsstudenten is gestegen. In totaal zijn 52.000 universitaire studenten dit jaar begonnen met studeren. Dat is een stijging van 8 procent.

Vorig jaar daalde het aantal eerstejaars. Dat was koren op de molen voor alle tegenstanders van het leenstelsel, maar volgens het VSNU was het niet meer dan een dipje. Op de universiteiten in Nederland studeren nu maar liefst 265.000 studenten: dat aantal was nog nooit zo hoog.

Stufi

Het is lastig om precies te bepalen waar die stijging vandaan komt. De invoering van het leenstelsel heeft er zeker mee te maken, vertelt Rianne Kouwenaar van de VSNU. "In 2014-2015 was er een flinke stijging omdat veel vwo'ers de stufi nog wilden meepakken. Daardoor was de instroom het jaar daarop minder hoog: een klein dipje. Dit jaar zijn we weer terug op het oude niveau. En er is zelfs nog een beetje groei."

Ook de internationalisering is een oorzaak. "Het aantal buitenlandse studenten stijgt al jaren. Universiteiten proberen zichtbaarder te zijn in het buitenland. En er zijn steeds meer Engelstalige bachelors."

De stijging is niet voor iedere studie even hoog: bij brede bacheloropleidingen, zoals Liberal Arts & Sciences, is de instroom gestegen met 38 procent. In de sector Techniek is het maar 3 procent. "Dat komt vooral omdat brede bacheloropleidingen nog relatief weinig studenten hebben. Dus als er dan een paar bijkomen, is de groei meteen een stuk hoger. En er zijn een paar nieuwe studies gestart: daar ging het dus van nul naar honderd studenten. Ja, dan is de stijging natuurlijk meteen heel hoog."

Minder geld

Leuk, al die nieuwe studenten, toch is het niet alleen maar groot feest. "Het ministerie van Onderwijs maakt jaarlijks een schatting van het aantal nieuwe studenten", vertelt Rianne. "Daar passen ze hun subsidie op gaan. Als het aantal studenten hoger uitvalt, zoals dit jaar, is er minder geld per student. Dat moeten universiteiten zelf overbruggen."

En dat is niet altijd makkelijk. "Vooral voor technische studenten is het lastig te regelen. Je bouwt er niet zo maar een lab bij."

Deel artikel: