ANP

Er rollen nieuwe orders van de band voor autofabrikant VDL Nedcar. BMW gaat vanaf volgende week, naast de Mini driedeurs en de Mini Cabrio, de Mini Countryman exclusief in Born laten bouwen, een terreinwagen met een hybride-versie. De bouw van het nieuwe model levert 1200 nieuwe banen op.

De orders worden gezien als een flinke impuls voor de werkgelegeneheid en de automotive-industrie (de auto-industrie en verwante bedrijven zoals toeleveranciers en bandenfabrikanten). Verwacht wordt dat ook nieuwe en grote toeleveringsbedrijven zich gaan vestigen rond Born.

VDL zet bij de productie 1200 industriële robots in, maar trekt ook extra personeel aan. Ten tijde van de reddingsovername van Nedcar in 2012 werkten er nog 1500 mensen, inmiddels zijn dat er met de nieuwe order erbij ruim 4000.

Autofabriek VDL breidt uit

Grote speler

De autobouwer heeft in Born een capaciteit van maximaal 200.000 auto's, maar wil uitbreiden. Er wordt gewerkt aan aansluiting van de fabriek op het spoor en er zijn plannen voor een nieuwe fabriekshal. 

Er liggen zelfs scenario's dat Born binnen tien jaar ook voor andere autoproducenten gaat bouwen en uitgroeit naar een capaciteit van 400.000 auto's en 10.000 werknemers.

Het Eindhovense familiebedrijf is de voorbije jaren uitgegroeid tot een grote industriële speler in de bouw en ontwikkeling van bussen, personenauto's en halffabricaten, met een jaaromzet van meer dan 3 miljard euro, actief in 19 landen en met 12.000 werknemers.

De nieuwe order van BMW komt op het moment dat VDL-topman Wim van der Leegte afscheid neemt. Zijn zoon Willem volgt hem op in het familiebedrijf.

STER reclame