Paul Beatty met de Man Booker Prize AFP

De Amerikaanse schrijver Paul Beatty heeft voor zijn boek 'The Sellout' de prestigieuze Britse Man Booker Prize in de wacht gesleept. Hij is de eerste Amerikaan die de prijs wint. De jury noemt het boek "een satire die zich kan meten met klassiekers". 

The Sellout (De Uitverkoop) speelt zich af in een buitenwijk van Los Angeles en beschrijft het leven van een man die daar woont. Hij moet uiteindelijk voor het Amerikaanse Hooggerechtshof komen wegens het opnieuw invoeren van de slavernij en het creëren van scheiding tussen blanken, zwarten en latino's. 

Beatty reageerde na afloop zo verbaasd, dat hij bijna niet uit zijn woorden kwam. "Ik wil niet te dramatisch worden, alsof schrijven mijn leven heeft gered", zei hij. "Maar schrijven heeft mij wel het leven gegeven." 

Belangrijkste prijs

De Booker Prize is de belangrijkste Britse literatuurprijs en bestaat sinds 1969. Tot 2013 maakten alleen auteurs uit het Britse Gemenebest en Ierland kans op de prijs. Sinds 2014 kunnen ook Engelstalige boeken uit andere landen de prijs in wacht slepen. Het boek moet dan wel in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgegeven.

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 pond verbonden, zo'n 56.000 euro.

STER reclame