1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS SchaatsenAangepast

Schaatsrel naar kookpunt, staking nog steeds mogelijk

De begrotingsrel in de Nederlandse schaatssport nadert het kookpunt. Schaatsbond KNSB, de schaatsers, merkenteams en gewesten zijn er dinsdag opnieuw niet in geslaagd een financieel akkoord te bereiken voor de komende periode. De kans dat de schaatsers aanstaand weekeinde de start van het langebaanseizoen in Groningen boycotten, wordt daarmee steeds groter.

De KNSB probeert na jaren van verliezen de financiën op orde te krijgen en wilde de voorgenomen bezuinigingen voor een deel bij de drie partijen, die zich hebben verenigd in een convenantgroep, neerleggen. Die gingen echter in april niet akkoord met het voorstel van de KNSB voor komend seizoen.

De afgelopen dagen volgde koortsachtig overleg tussen alle partijen en werden diverse voorstellen heen en weer gestuurd. Maandag leken de partijen eruit. De premiepot van de schaatsers zou gevuld worden met 975.000 euro, de merkenteams zouden niet hoeven te betalen voor hun licentie maar zouden wel gezamenlijk ruim een ton storten voor talentontwikkeling waar de gewesten de uitvoering van zouden opnemen.

Contractperiode

Struikelpunt in de onderhandelingen was echter de contractperiode. De KNSB wilde niet verder gaan dan een jaar, de merkenteams, schaatsers en gewesten eisten twee jaar om zodoende niet voor dezelfde onderhandelingsproblematiek te staan in het olympisch seizoen 2017-2018.

Dinsdag gingen de onderhandelingen verder, nog zonder resultaat. De KNSB nodigde vertegenwoordigers van de teams, schaatsers en gewesten uit om woensdagmiddag op het bondsbureau verder te praten. Dat is door de convenantgroep geweigerd. “We hebben eigenlijk een financiële overeenkomst, alleen de KNSB wil die maar voor een jaar en wij voor twee. We hoeven niet opnieuw over de voorwaarden te onderhandelen. Ons standpunt is duidelijk. Daar hoeven wij niet voor naar Utrecht”, zei een woordvoerder van de convenantgroep.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl