Vaticaan: cremeren mag, maar as mee naar huis nemen niet

Urnsieraden worden nadrukkelijk verboden door het Vaticaan ANP

Katholieken mogen de as van een overledene niet verstrooien of mee naar huis nemen van het Vaticaan. Dat staat in het Ad resurgendum cum Christo. Het Vaticaan beschrijft hierin hoe katholieken horen om te gaan met het lichaam van een overledene.

De voorkeur gaat nog steeds uit naar een begrafenis, zo is te lezen in de nieuwe instructie. Dat heeft te maken met het geloof in de wederopstanding. Tot 1963 gold zelfs een verbod op crematie binnen de katholieke kerk.

Toch wil het Vaticaan meegaan met de tijd, omdat steeds vaker gekozen wordt voor een crematie. Daarom staat het Vaticaan dit toe in de nieuwe instructie, mits dit niet wordt gedaan "als antireligieuze daad". 

Gewijde plek

Voorwaarde voor een katholieke crematie is dat de as op een heilige plek bewaard moet worden. Dat wil zeggen dat de urn moet worden bijgezet op een begraafplaats of een andere gewijde plek.

In de instructie staat dat het verstrooien van de as, het mee naar huis nemen van de urn of het verdelen van de as onder de nabestaanden niet is toegestaan. Ook het verwerken van de as in sieraden of andere memento's wordt nadrukkelijk verboden door het Vaticaan.

STER Reclame