Oudste bank ter wereld: kantoren dicht, personeel op straat

Aangepast
Het hoofdkantoor van Monte dei Paschi, een van de Italiaanse banken in de problemen Reuters

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena gaat 500 kantoren sluiten en tien procent van het personeel ontslaan. Daarnaast wordt met investeerders gesproken over een kapitaalinjectie van vijf miljard euro, voor het eind van het jaar. 

Het oppoetsen van de bank levert op de beurs van Milaan het aandeel een koersstijging op van meer dan 20 procent, hoewel tegen de middag het vertrouwen wegebde en de koers terugzakte naar een winst van 5 procent

De maatregelen maken deel uit van een reddingsplan voor de bank, de op twee na grootste bank van Italië. De bank heeft voor 28 miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan, oninbare leningen aan mkb-bedrijven, en heeft dringend geld nodig. 

De bank leed in de eerste negen maanden een verlies van 849 miljoen euro, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers. Er is 2 miljard euro opzij gezet om het verlies op slechte leningen op te vangen. De bank verwacht het jaar uiteindelijk met een verlies van 4,8 miljard euro af te sluiten.

Verschrompeld 

Met het reddingsplan is "de bank 'sound and solid', ondanks wat er de afgelopen jaren gebeurd is," sust de nieuwe topman Marco Morelli. Hij leidt de bank sinds september. Aandeelhouders moeten in november nog instemmen met de plannen.

De oudste bank ter wereld, opgericht in 1472, kampt al jaren met financiële problemen en slinkende kapitaalbuffers. Beleggers hebben al geruime tijd het vertrouwen in de bank verloren. De aandelenkoers is verschrompeld, een aandeel kostte twee weken geleden nog maar 0,16 eurocent. Ruim twee jaar geleden deed het aandeel nog meer dan zes euro.

Het reddingsplan dat Morelli presenteerde is door beleggers enthousiast onthaald.  De aandelenkoers is in een paar dagen verdubbeld en sloot gisteren op 0,34 eurocent. Berichten dat Golfstaten geld in de bank zouden willen stoppen hielpen de koers ook omhoog.

"Meer bankfilialen dan pizzeria's"

Het sluiten van filialen en reduceren van personeel past in het plan om de bank weer gezond en winstgevend te maken en aantrekkelijk voor investeerders. Volgens de Oeso zijn de problemen ook toe te schrijven aan het feit dat Italië te veel banken en veel te veel bankfilialen heeft. "Italië heeft meer bankfilialen dan pizzeria's". 

Er zijn ruim 500 banken, waaronder een paar grote, maar het gros zijn kleine lokale en regionale banken, met opgeteld zo'n 300.000 werknemers. Bij Monte dei Paschi werken ongeveer 25.000 mensen. 

Samen torsen de banken een loden last van 360 miljard euro aan slechte leningen. 

STER Reclame