C&A heeft meer dan 1575 winkels in 19 Europese landen. ANP XTRA

Er is onrust bij personeel van modeketen C&A. Volgens de vakbond FNV hebben veel medewerkers van het familiebedrijf sinds 2008 geen salarisverhoging meer gekregen. Vorige maand werd een petitie met 200 handtekeningen overhandigd aan directielid Karine Smit van C&A met de oproep "eindelijk weer eens een fatsoenlijke cao met loonsverhoging af te sluiten". 

"De directie doet niets met dat verzoek", zegt vakbondsbestuurder Niels Suijker van de FNV. "Het cao-voorstel van de werkgevers komt erop neer dat medewerkers er nog minimaal tot medio 2018 niets bij krijgen. Daarom hebben we vanavond in Lisse een bijeenkomst met C&A-personeel om te kijken hoe het verder moet."

C&A is samen met andere winkelketens als Claudia Sträter, Primark en Vogele, aangesloten bij de cao van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT). C&A wil geen commentaar geven en verwijst naar de VGT.

Als werkgevers willen wij naar één cao voor de hele mode-detailhandel.

Jeroen van Dijken, werkgeversorganisatie VGT

"Op dit moment hebben we een VGT-cao 2015, die van toepassing is op alle medewerkers in dienst vanaf 1 september 2013", zegt secretaris Jeroen van Dijken van de VGT. "Voor medewerkers in dienst voor die datum, geldt de VGT-cao 2008. Als werkgevers willen wij naar één cao voor de hele mode-detailhandel."

Er is namelijk nog een andere cao in de mode, die van branche-organisatie Inretail. Volgens de FNV is die op veel punten slechter dan de VGT-cao. De FNV heeft de Inretail-cao dan ook niet getekend. Op 28 november wordt er weer onderhandeld over de nieuwe VGT-cao.

'Duurzaam fashionbedrijf'

C&A wil op niet één vraag van de NOS antwoord geven. Alleen op de vraag hoe het op dit moment gaat met de modeketen van de familie Brenninkmeijer (al jaren in de top vijf van de Quote 500 met een vermogen in 2015 van 22 miljard euro), zegt het bedrijf: "C&A is na 175 jaar nog steeds één van de meest duurzame fashion-bedrijven, met meer dan 1575 winkels in 19 Europese landen. Naast de activiteiten in Europa heeft C&A ook winkels in Brazilië, Mexico en China."

STER reclame