Wiel Stevens, voorzitter van de klachtencommissie die compensatie van misbruik in de Katholieke Kerk onderzoekt
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Tientallen miljoenen voor misbruikslachtoffers Katholieke Kerk

De Rooms-Katholieke Kerk heeft slachtoffers van misbruikzaken tot nu toe bijna dertig miljoen euro smartengeld betaald, meldt De Limburger.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, die onderzoek doet naar het misbruik in de Katholieke Kerk, kreeg 3678 meldingen van misbruik. Daarvan zijn er 2060 doorgezet voor behandeling. De commissie verklaarde uiteindelijk 1000 klachten gegrond.

Zeker driehonderd mensen hebben te maken gehad met uitzonderlijk ernstig misbruik. Zij worden tot maximaal 100.000 euro gecompenseerd.

Structureel misbruik

Voorzitter Stevens van de klachtencommissie zegt in De Limburger dat de meeste oversten de compensatie betalen. "Twee of drie oversten willen niet betalen. We zijn nog bezig met een oplossing."

Volgens Stevens mag er gesproken worden van structureel misbruik in de Kerk. "Niet alle kerkelijke functionarissen zijn in de fout gegaan. Maar het feit dat er zo veel daders zijn, rechtvaardigt wel om te spreken van structureel misbruik in die tijd.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK komt in april 2017 met een eindrapport. Naar verwachting heft het meldpunt zichzelf dan op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl