Nieuwe bossen: 'het kost wat, maar je krijgt er veel voor terug'

“We hebben in Nederland maar weinig bos. Slechts 11 procent van het totale landoppervlakte is bos", zegt boswachter Freek Rebel. "Europees gezien bungelen we onderaan aan de ranglijst. Het is zeker nodig dat er nieuw bos bij komt."

Dat wil Staatsbosbeheer dan ook realiseren. De organisatie heeft in samenwerking met de bos- en houtsector een plan ontwikkeld voor de ontwikkeling van 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. De sector heeft het plan gemaakt om de broeikasgassen in Nederland terug te dringen.

En daarvoor zijn bomen absoluut noodzakelijk, stelt Staatsbosbeheer. "Een boom haalt CO2 uit de lucht. Aan de onderkant van de blaadjes zitten een soort mondjes die de lucht filteren, zo wordt de CO2 eruit gehaald. Dat gaat vervolgens naar de boom toe en daarin wordt het opgeslagen", legt Rebel uit.

Nieuwe bossen: 'het kost wat, maar je krijgt er veel voor terug'

Met de aanplant van nieuw bos levert de bos- en houtsector een bijdrage aan de klimaat- en energiedoelstellingen van Nederland. "We hebben berekend dat 100.000 hectare extra bos zo'n 4,5 miljoen ton CO2-vastlegging oplevert", zegt Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen en een van de opstellers van het actieplan.

"Dat is zowel de vastlegging in het bos, als ook de CO2 die wordt vastgehouden in houtproducten. Die 4,5 miljoen ton is zo'n 5 procent van wat we volgens de doelstellingen moeten verminderen."

Zijn andere maatregelen niet efficiënter? Zoals bijvoorbeeld het sluiten van kolencentrales. "Dat kan, maar dat is niet gemakkelijk", zegt Nabuurs. "De energievoorziening moet dan op een andere manier in stand worden gehouden."

De kosten van het plan zijn geschat op 3 miljard euro. "Dat lijkt misschien veel, maar uitgesmeerd over dertig jaar is die investering niet zo groot", zegt Nabuurs. "En je krijgt er ook veel andere dingen voor terug. Zoals meer recreatieruimte, meer planten en dieren en nieuw bos vangt ook veel fijnstof op."

Wij leggen met onze gewassen ieder jaar CO2 vast, sommige gewassen doen dat zelfs meer dan bomen.

Jacob Bartelds, voorzitter LTO Noord

Land- en Tuinbouworganisatie LTO is niet blij met het plan. "Het kan niet anders dan dat boeren hierdoor hun grond kwijtraken", zegt Jacob Bartelds, voorzitter van LTO Noord en zelf akkerbouwer en pluimveehouder. "We zijn niet blij met de concurrentie om onze landbouwgrond."

Ook denkt de LTO dat landbouwgewassen net zo goed als bomen een rol kunnen spelen bij het terugdringen van broeikasgassen. "Wij leggen met onze gewassen ieder jaar CO2 vast, sommige gewassen doen dat zelfs meer dan bomen", zegt Bartelds.

Ook maakt hij zich zorgen over het effect van het plan op de voedselproductie. "Voor elke hectare die we in Nederland opofferen voor bos, zal elders in de wereld twee of meer hectare moeten worden gebruikt om dit te compenseren. Daar moet misschien wel bos voor worden gekapt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl