AFP

Een meerderheid van de Tweede Kamerfracties heeft ethische bezwaren bij het klonen van dieren. Enkel de VVD keurt het niet af.

In opdracht van BNN is de hond Joep genetisch gekopieerd. Naar aanleiding hiervan is de discussie losgebarsten over de ethiek rondom klonen. PvdA en VVD zeggen blij te zijn met de discussie. PvdA-Kamerlid Van Dekken benadrukt dat dieren levende wezens zijn, geen producten. De PvdA keurt het klonen moreel af. VVD-Kamerlid Heerema wil zover niet gaan; hij wacht de maatschappelijke discussie af. 

Naast de PvdA hebben bijna alle oppositiepartijen zich uitgesproken tegen het klonen. “Er zijn een hoop huisdieren die zitten te smachten om een baasje. Ethisch gezien keur ik het klonen af”, aldus D66-Kamerlid Koser Kaya. SP-Kamerlid Van Gerven wil dat onderzoekers “alleen knutselen met dna voor medische doeleinden” Ook de PVV en CDA zijn tegen het klonen op bestelling.

Importverbod

Het klonen van dieren is in Nederland niet toegestaan. Genetisch gekopieerde dieren kunnen echter wel zonder problemen worden geïmporteerd. Partij voor de Dieren-Kamerlid Ouwehand diende vorig jaar een motie in tegen deze import. Daarbij benadrukt Ouwehand vooral het dierenleed dat door het klonen wordt veroorzaakt. “Voor elke succesvolle kloon zijn talloze mismaakte dieren ter wereld gebracht en afgemaakt.”

De PvdA staat open voor een dergelijk importverbod. D66 is voorstander.

'Heel knap dat dit kan'

Minister Kamp van Economische Zaken keurt het klonen niet af. In een WNL-uitzending liet de minister weten onder de indruk te zijn van het klonen. Kamp is blij met het aanzwengelen van de discussie. “Ik vind het heel knap dat dit kan, vervolgens snap ik dat er belangrijke ethische vragen moeten worden beantwoord.”

STER reclame