Een drone die eerder dit jaar werd ingezet om de Kanaaltunnel bij Calais in de gaten te houden AFP

Om te voorkomen dat migranten uit Calais België proberen binnen te komen, gaat de Belgische politie de grensstreek vanuit de lucht met een drone in de gaten houden. De politie wil hiermee voorkomen dat de migranten uit 'de Jungle' nieuwe tentenkampen opzetten in de buurt van de Belgische havens. Volgens Belgische media heeft de drone nog geen migranten waargenomen.

In het West-Vlaamse grensgebied worden ook 120 extra agenten ingezet. De Belgische politiebonden dreigen met een staking, omdat de grenspatrouilles volgens hen te veel druk leggen op de toch al overbelaste agenten.

De Franse autoriteiten zijn vandaag begonnen met de ontruiming van het tentenkamp in Calais. De bewoners worden geregistreerd en naar opvangcentra in Frankrijk gebracht. Een deel van hen heeft besloten op eigen houtje ergens anders heen te gaan. 

Veel inwoners van het kamp in Calais zijn daar terechtgekomen toen ze probeerden door te reizen naar Groot-Brittannië.

Opstootjes

De ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais verloopt rustig. Wel zijn er lange rijen met migranten die het kamp uit proberen te komen. In dat gedrang ontstaan soms kleine opstootjes.

Afgelopen weekend waren er meerdere vechtpartijen in en rond 'de Jungle'. Volgens correspondent Frank Renout gebeurt dit dagelijks. Hij zegt dat het vooral linkse activisten zijn die de confrontatie met de politie opzoeken.

De Franse politie gaat de komende drie dagen door met de ontruiming en hoopt dat het kamp dan leeg is. Hulpverleners verwachten dat de ontruiming nog niet het einde betekent van het tentenkamp. Na eerdere ontruimingen werd het kamp telkens weer opnieuw bevolkt.

STER reclame