Hayden dit jaar tijdens een bijeenkomst in Austin Hollandse Hoogte | Polaris Images

Tom Hayden, de man achter het Amerikaanse studentenprotest tegen de oorlog in Vietnam in de jaren 60, is op 76-jarige leeftijd overleden. Hayden organiseerde betogingen tegen de Amerikaanse oorlogsvoering in Vietnam, bijvoorbeeld bij de Democratische Conventie in 1968. Bij de rellen die toen in Chicago ontstonden trad de politie keihard op. 

De naam van Hayden is verbonden aan de Chicago 7 Trial, het proces tegen de zeven organisatoren van die demonstratie. Hayden en drie anderen werden tot gevangenisstraffen veroordeeld, maar het vonnis werd nooit uitgevoerd en later herroepen. Het proces, dat verfilmd werd door onder anderen Steven Spielberg en Woody Allen, werd vooral in linkse kringen bekritiseerd wegens de vooringenomenheid van de rechter.

The Chicago Seven Getty Images

In zijn autobiografie schreef Hayden dat het zelden tot nooit is voorgekomen dat een generatie zoveel hooggestemde idealen had en zo bedrogen uitkwam als de Amerikaanse jeugd in de jaren 1960-1968. In dat laatste jaar raakte hij bovendien ontgoocheld door de moord op zijn vriend Robert Kennedy.

FBI, Jane Fonda

Hayden bezocht Vietnam tweemaal; de eerste keer in 1965 zonder toestemming van de regering. Later bleek dat de FBI hem in dat jaar was begonnen af te luisteren. In 1967 keerde hij terug naar Hanoi. Hij kwam terug met drie krijgsgevangenen, waarvoor de regering hem bedankte.

Haydn trouwde driemaal; zijn tweede huwelijk was in 1973 met de filmster Jane Fonda, een huwelijk dat Hayden beschreef als een "remake van The Beauty and The Beast". De glamoureuze Fonda had het jaar daarvoor indruk op hem gemaakt met welbespraakte pleidooien tegen de oorlog in Vietnam.

Na zijn activistische jaren ging Hayden de politiek in, met het milieu en het onderwijs als zijn belangrijkste thema's. Hij schreef 19 boeken en werd een veelgevraagd spreker. "Wat de toekomst ook brengen mag en hoe tevreden is ook ben, ik zal de jaren 60 altijd blijven missen", schreef hij later.

Tom Hayden tijdens een protest in Sacramento (1975) Hollandse Hoogte | AP

STER reclame