De Zuidas in Amsterdam, waar enkele banken hun hoofdkantoor hebben
NOS Nieuws

PvdA: verdubbeling bankenbelasting en aanpak 'leegpompende' bedrijven

De PvdA wil banken opnieuw extra belasting laten betalen. Ook wil de partij het onmogelijk maken dat bedrijven via allerlei fiscale constructies veel schulden maken en vervolgens failliet gaan. "Bedrijven pompen zich vol met schuld. Vervolgens gaat de leiding vrijuit bij een faillissement, maar staan de werknemers wel op straat", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer tegen de NOS.

Nijboer heeft meegeschreven aan het PvdA-conceptverkiezingsprogramma dat vanavond in Rotterdam wordt gepresenteerd. Hij heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het tegengaan van voordelige fiscale constructies voor Nederlandse banken en bedrijven. Nederlandse banken hebben al zo'n 600 miljoen euro extra belasting moeten betalen.

Mooie land

Dat is dus voor de PvdA nog niet genoeg. In totaal denkt Nijboer aan een belastingheffing van zo'n 1 miljard euro. "De financiële sector draagt te weinig bij aan onze collectieve voorzieningen", zegt Nijboer. "Wel profiteren banken van de goede infrastructuur in ons mooie land", zegt Nijboer in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vreest niet dat een extra belasting ten koste zal gaan van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. "Wat we vragen is heel redelijk."

Bedrijven zullen Nederland ook niet verlaten bij een strengere aanpak van belastingontwijking en handige fiscale constructies, denkt de PvdA. "Nederland heeft een goed ondernemingsklimaat. Er wordt gebruik gemaakt van goede sociale voorzieningen. Dan mag daar ook een eerlijke bijdrage gevraagd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl