NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 24 oktober: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het is vandaag bewolkt en vooral in het zuidoosten perioden met regen. In de regen wordt het 9 graden, elders iets warmer, 10 of 11 graden.

Wat heb je gemist?

Door de oorlog in Syrië gaan 1,7 miljoen kinderen niet naar school. Nog eens 1,3 miljoen kinderen lopen het risico dat ze met school moeten stoppen, meldt Unicef. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn negen schoolkinderen gedood.

Een op de drie scholen kan niet worden gebruikt vanwege de oorlog. De gebouwen zijn verwoest of worden gebruikt voor militaire doeleinden. Unicef zet honderden vrijwilligers in om de Syrische kinderen toch les te kunnen geven.

Syrische klas in Oost-Aleppo

Nederlandse bedrijven hebben miljarden aan btw niet afgedragen en waarschijnlijk gebruikt om terroristische aanslagen te financieren. Dat concludeert het tv-programma Zembla na onderzoek in onder meer Duitsland en Italië.

De btw-fraude gebeurde door bedrijven die in de periode 2008 tot 2011 handelden in CO2-emissiecertificaten. De btw die ze daarover moesten betalen hielden ze achter. Het zou gaan om vijf tot tien miljard euro. Het OM in Keulen onderzoekt de zaak, die aan het rollen kwam door gegevens die in een grot van Osama Bin Laden werden gevonden.

Osama bin Laden in de grot waar de documenten werden gevonden

Kamerleden en Dierenwelzijnsorganisaties zijn verontwaardigd over het klonen van honden in een nieuw tv-programma van BNN, meldt De Telegraaf.

In het programma dat nog niet is uitgezonden wordt een 12-jarige buldog uit Rotterdam die bijna dood gaat genetisch gekopieerd in Zuid-Korea. Klonen is in de Europese Unie verboden, maar het importeren van een gekloonde hond mag wel.

De Dierenbescherming heeft ernstige ethische bezwaren tegen klonen. In politiek Den Haag wijzen partijen op de risico's van klonen.

BNN kloont Rotterdamse hond in Zuid-Korea

Verder vandaag...

Frankrijk begint vanochtend met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais. Zo'n 5000 migranten worden uit het kamp gehaald en verplaatst naar andere opvangplekken. Veel migranten zijn de afgelopen dagen zelf al vertrokken.

Het Openbaar Ministerie maakt vanochtend bekend welke straf het eist tegen de 43-jarige Danny D. Hij zou de 13-jarige Lisa hebben weggelokt van de camping waar ze met haar familie verbleef en seks met haar hebben gehad. Het meisje werd een paar dagen later gevonden in Koudekerk aan de Rijn, waar D. woont.

En in de rechtbank in Den Haag dient vanochtend en kort geding over de seksrel bij Transavia. Een purser bij Transavia probeert te voorkomen dat haar man een digitaal dagboek publiceert, waarin haar seksuele uitspattingen met collega's staan beschreven.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl