freefotouk - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc
NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse bedrijven mogelijk betrokken bij terreurfinanciering'

Nederlandse bedrijven waren betrokken bij btw-fraude en de opbrengst daarvan is waarschijnlijk gebruikt voor het financieren van terroristische organisaties. Dat concludeert het televisieprogramma Zembla.

De bedrijven handelden in de periode 2008 tot 2011 in CO2-emissiecertificaten. Ze droegen de btw niet af aan de fiscus in verschillende Europese landen, en maakten daardoor miljarden euro's buit. Volgens justitie in Duitsland en Italië zijn er aanwijzingen dat dat geld naar terroristen ging.

Gecamoufleerd

Nederland blokkeerde in 2009 de mogelijkheid om in de CO2-handel met belastinggeld te frauderen. Maar daardoor kwamen er juist meer fraudeurs. Door hun handel via een Nederlands bedrijf te laten lopen, leek het te gaan om legale transacties, omdat fraude hier officieel niet meer mogelijk was. De fraude werd zo dus gecamoufleerd en Nederland werd een ideale schuilplaats voor criminele activiteiten.

Zembla kreeg een lijst in handen met een veertigtal personen en bedrijven in Nederland die betrokken waren bij de btw-fraude. Het Openbaar Ministerie in Keulen doet onderzoek naar de fraude. Het bevestigt dat er aanwijzingen zijn voor terreurfinanciering, maar wil geen verder toelichting geven om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Zembla noemt twee Nederlandse bedrijven bij naam. De eigenaren van die bedrijven ontkennen betrokkenheid bij de fraude.

Beangstigend

Staatssecretaris Wiebes zei onlangs in de Tweede Kamer dat hij niet kan uitsluiten dat Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij btw-fraudenetwerken die terrorisme steunen. "Maar daar heb ik geen lijstje van", zei hij tegen de Kamer. Wel noemde hij de kwestie "beangstigend".

Ook het Nederlandse OM onderzoekt de btw-fraude maar zegt tegen Zembla dat het geen zicht heeft op geldstromen van personen of bedrijven naar terroristische organisaties.

Deskundigen zeggen dat de fraude met CO2-certificaten nu is gestopt, maar dat de btw-fraude onverminderd doorgaat met de handel in andere producten. Door de verplichte btw niet af te dragen zou bij de CO2-fraude vijf tot tien miljard euro zijn achtergehouden.

Grot van Bin Laden

Een spoor dat naar deze financiering van terrorisme leidde, was een vondst van Europese belastingdocumenten in een grot in Pakistan die Osama bin Laden gebruikte als schuilplaats. In 2010 werden in die grot belastinggegevens gevonden die leidden naar een crimineel netwerk dat in Italië een miljard euro aan btw had gestolen via de handel met CO2-certificaten. Het criminele netwerk had ook banden met Nederlandse bedrijven.

Inlichtingendiensten gaan ervan uit dat Osama bin Laden of de Taliban geld van dit netwerk kregen.

Zembla wordt vanavond om 21.00 uur uitgezonden op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl