Hakim Ziyech (links) in duel met Tonny Vilhena

Feyenoord en Ajax in balans na boeiende Klassieker

Feyenoord heeft in De Kuip tegen Ajax zijn eerste puntenverlies geleden. Een rake kopbal van Dirk Kuijt zette de eredivisiekoploper in de slotfase van een boeiende Klassieker naast de Amsterdammers: 1-1.

Feyenoord had in de eerste helft moeten scoren, maar twee enorme kansen bleven onbenut. Bilal Başaçıkoğlu kreeg vroeg in het duel na geklungel van Daley Sinkgraven een vrije doortocht naar het Ajax-doel, waar hij stuitte op doelman André Onana.

Tegen de rust kon Eric Botteghin vrijstaand uithalen; zijn volley vloog over. Een Rotterdamse voorsprong zou verdiend zijn geweest. Ajax creëerde geen enkele kans, werd ook niet overlopen, maar moest wel regelmatig alle zeilen bijzetten om geen schade op te lopen.

Eric Botteghin mist van dichtbij een grote kans namens Feyenoord
    Kasper Dolberg stift de bal langs Brad Jones en maakt de 1-0 voor Ajax
    Ontzetting bij Dirk Kuijt (rechts) na de gemiste kans van Eric Botteghin tijdens Feyenoord-Ajax

De Rotterdamse druk nam na de rust toe. Maar kort nadat Nicolai Jørgensen de derde kans voor Feyenoord had gemist, scoorde Kasper Dolberg voor Ajax. De Deen frommelde de bal tussen de benen door van Van der Heijden en rondde kalmpjes af.

Ajax had daarna redelijk zicht op de aanvallen van Feyenoord, dat niet genoeg verrassing in zijn spel kon leggen, ook niet nadat Eljero Elia was ingevallen. Het overwicht van Feyenoord hield wel aan, terwijl Ajax loerde op de counter.

Knappe goal

Met Michiel Kramer als extra aanvaller voerde de thuisploeg de druk op en dat leverde de 1-1 op. Kuijt kopte knap raak uit een voorzet van Elia en zag de bal via de paal in het doel belandden. Ajax wankelde, al was Dolberg nog dicht bij de 1-2.

Uiteindelijk was het Ajax dat zich het meest in de handen mocht wrijven met het gelijkspel in De Kuip.