Een man koopt illegaal verkochte alcohol in Bagdad AFP
NOS Nieuws Buitenland

Iraakse parlement verbiedt alcohol

Het Iraakse parlement heeft een wet aangenomen die het produceren, importeren en de verkoop van alcohol verbiedt. Op het overtreden van de wet staat een boete van 25 miljoen dinar, ruim 19.000 euro.

De wet komt voor veel Irakezen als een verrassing. In het originele wetsvoorstel stond dat de belasting op alcohol verhoogd zou worden. 

Volgens voorstanders is de drooglegging in lijn met de grondwet. Daarin staat dat er geen wetgeving mag zijn die tegen de islam indruist. Alcoholgebruik is voor moslims verboden.

Christelijke politici zeggen dat de wet niet grondwettelijk is, omdat de rechten van de niet-islamitische minderheid worden geschonden.

Bezwaar aantekenen 

Op internet uiten Irakezen kritiek op de wet. Volgens sommigen kan het parlement zich beter richten op de economische problemen, corruptie en de oorlog tegen IS. Er is een grote militaire operatie bezig om de tweede stad van het land, Mosul, te heroveren op de terreurgroep.

Tegenstanders hebben aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen de wet. Het hooggerechtshof van het land kan de wet nog verwerpen.

STER reclame