Bij het hoofdkwartier van PSOE werd vandaag gedemonstreerd tegen het plan van leden om zich van stemming te onthouden
NOS NieuwsAangepast

Spaanse PSOE geeft verzet op, Rajoy kan premier blijven

Een ruime meerderheid binnen de Spaanse sociaal-democratische partij PSOE heeft ervoor gekozen om een minderheidsregering van de conservatieve Partido Popular (PP) van premier Rajoy mogelijk te maken. Volgende week zou er een stemming van vertrouwen in de regering zijn, waarbij de PSOE een doorslaggevende rol heeft.

139 leden van de partij stemden vandaag voor stemonthouding, waarmee er een meerderheid is voor de regering. Met de onthoudingen heeft de PP genoeg steun in het parlement om een minderheidscoalitie met de liberale Ciudadanos-partij te vormen. Samen zouden de partijen 169 van de 176 benodigde zetels halen.

Spanje zit al sinds december in een politieke impasse. Geen van de partijen heeft bij de laatste twee parlementaire verkiezingen een meerderheid kunnen halen. De vier grootste partijen hebben ook geen coalitie weten te vormen.

PSOE verdeeld

Als er voor het einde van de maand geen regering zou zijn gevormd, hadden er voor de derde keer verkiezingen worden uitgeschreven, vertelt correspondent Edwin Winkels. "De PSOE denkt dat ze bij nieuwe verkiezingen meer geen stemmen verliezen."

In de verdeelde PSOE is er veel onbegrip over steun voor een minderheidsregering. "De achterban is woedend", zegt Winkels. "Er waren protesten voor het partijkantoor." De boosheid kan slecht uitpakken voor de partij. "Er wordt gevreesd dat een groot deel van de PSOE-stemmers overstapt naar de in 2014 opgerichte Podemos-partij."

Begrotingstekort

Spanje heeft goede economische groeicijfers en de werkloosheid neemt af, maar er zijn ook problemen. De huidige demissionaire regering van Rajoy mag bijvoorbeeld geen nieuw begrotingsbeleid introduceren, ondanks een groeiend begrotingstekort.

Voor de introductie van de liberale Ciudadanos-partij en Podemos had Spanje wisselend conservatieve PP-regeringen en sociaal-democratische PSOE-regeringen. De Partido Popular van Rajoy had toen nog een absolute meerderheid in het parlement.

Omdat Rajoy nu te maken gaat krijgen met een minderheidsregering, wordt het minder makkelijk regeren dan toen, vertelt Winkels. "Het is ook voor hen onwennig. Ze konden altijd doen wat ze wilden. Er zijn de de afgelopen jaren de meest absurde wetten doorgevoerd."

Door hun steun krijgt de PSOE waarschijnlijk wel invloed op de regering. "De PP zal nu altijd steun moeten zoeken. Dus kan de PSOE tegenprestaties gaan eisen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl