'België krijgt tot en met morgen voor CETA-deal'

Aangepast
Protest in Wallonië eerder deze week AFP

De Europese Unie heeft de federale regering van België een ultimatum gesteld voor het vlot trekken van de onderhandelingen over het CETA-verdrag. Als België de Waalse deelregering morgenavond niet zover heeft gekregen om het Europees-Canadese verdrag te steunen, dan wordt de top afgeblazen waarop het zou worden ondertekend, melden bronnen aan diverse media.

Voor morgenavond staat een gesprek gepland tussen voorzitter Tusk van de Europese Raad en de Belgische premier Michel. Het is de bedoeling dat Michel dan duidelijkheid geeft over het standpunt van de Belgen. Na het gesprek wordt bepaald of de Canadese premier Trudeau op het vliegtuig moet stappen om donderdag het CETA-verdrag in Brussel te ondertekenen.

De Waalse premier Paul Magnette heeft het ultimatum verworpen, schrijft De Tijd. Hij noemt het "niet democratisch". 

27 van de 28 EU-landen hebben zich achter het akkoord geschaard. Alleen België ligt dwars, vanwege de opstelling van de Waalse regering. Die is onder meer bang dat Waalse boeren worden weggeconcurreerd door Canadese collega's.

Vrijdag liepen de onderhandelingen tussen de Canadese en de Waalse regering stuk. Gisteren werd bekend dat er toch nog nieuwe pogingen zouden komen om het verdrag te redden.

STER Reclame