Reuters

In de Syrische stad Aleppo is het geweld weer losgebarsten, nu het staakt-het-vuren is afgelopen dat de Russen hadden afgekondigd. Sinds gisteravond zijn er berichten over zowel grondgevechten als luchtaanvallen.

Rusland had de wapenstilstand mede namens het Syrische regime uitgeroepen. In deze 'humanitaire pauze' moest noodhulp de stad bereiken en zouden inwoners en rebellen de gelegenheid krijgen om de stad te verlaten.

Onduidelijk is in hoeverre dat laatste de afgelopen drie dagen is gebeurd. Volgens het in Engeland gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten waren er gedurende het staakt-het-vuren nauwelijks medische evacuaties. Wel was er relatief weinig geweld.

Ban Ki-moon

Inmiddels zijn op het oostelijke deel van de stad, dat in handen is van rebellen, weer luchtaanvallen uitgevoerd. Verder zijn in Zuidwest-Aleppo gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en rebellen.

Een rebellenbeweging heeft via YouTube dronebeelden verspreid van de verwoestingen in Aleppo. 

Dronebeelden van verwoestingen Aleppo

Aleppo was ooit de dichtstbevolkte stad van Syrië en het economische hart van het land. In de burgeroorlog van de afgelopen 4,5 jaar is de stad voor een groot deel verwoest, en zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep deze week op tot een speciale Algemene Vergadering om de crisis in Syrië te bespreken.

STER reclame