Reuters
NOS NieuwsAangepast

Bejaarde Japanner blaast zichzelf op in stadspark

Bij twee explosies in de Japanse stad Utsunomiya, zo'n 100 kilometer ten noorden van Tokio zijn zeker een dode en drie gewonden gevallen. Een van de explosies werd veroorzaakt toen een 72-jarige oud-militair zichzelf opblies. Daarbij raakten drie omstanders gewond.

In het park in de stad werd een cultureel festival gehouden. Het festival is afgelast.

De tweede explosie vond plaats op een parkeerplaats in de buurt van het park. Op beelden van de Japanse omroep NHK zijn twee uitgebrande auto's te zien. In een van de auto's heeft de politie een brief gevonden die veel lijkt op een afscheidsbrief. De auto is eigendom van de 72-jarige man die zichzelf in het park opblies. Zijn huis werd eerder die ochtend verwoest door een brand.

Eerdere incidenten

De politie tast in het duister over het motief van de man. Correspondent Kjeld Duits zegt dat Japan in het verleden wel eerder dit soort incidenten heeft gezien.

"In 2014 waren er twee mannen die zichzelf afzonderlijk van elkaar in brand hebben gestoken uit protest tegen het veiligheidsbeleid van premier Abe." Zij hadden een politieke boodschap en waren tegenstanders van de collectieve zelfverdediging: een herinterpretatie van de grondwet waardoor Japanse soldaten ook in het buitenland mogen vechten.

Maar recenter nog, in 2015, was er een 71-jarige man die zichzelf in brand stak in een sneltrein, zegt Duits. "Hij deed dat omdat hij niet kon leven van zijn pensioen. Het lijkt er erg op dat dit geen terroristische aanslag was maar misschien iets soortgelijks."

Japan kent een laag criminaliteitscijfer en aanslagen zijn er zeldzaam.

Dode bij explosies in Japan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl