Somalische piraten laten gijzelaars vrij na 4,5 jaar

Aangepast
Een piraat op de Somalische kust AFP

Somalische piraten hebben 26 Aziaten vrijgelaten die ze meer dan 4,5 jaar gegijzeld hielden. Het gaat om opvarenden van een zeilschip dat begin 2012 werd gekaapt bij de Seychellen in de Indische Oceaan.

De gegijzelden zijn al die tijd vastgehouden in een vissersdorp in het binnenland van Somalië, zeggen internationale bemiddelaars. Over de omstandigheden van de vrijlating is niets bekendgemaakt. Een van de piraten heeft tegen persbureau AP gezegd dat ze 1,5 miljoen dollar aan losgeld hebben gekregen, maar die bewering is niet bevestigd.

De vrijgelaten mannen komen uit Cambodja, China, Taiwan, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam. De bemiddelaars hebben hen nog niet gezien, maar uit foto's blijkt dat ze flink vermagerd zijn en waarschijnlijk medische hulp nodig hebben. 

Drie doden

Volgens de burgemeester van het vissersdorp zijn drie bemanningsleden omgekomen. De kapitein zou al direct tijdens de kaping om het leven zijn gebracht en twee anderen zouden ergens in de afgelopen jaren aan een ziekte zijn bezweken.

In 2012, toen het schip van de Aziaten werd aangevallen, waren kapingen ten oosten van Afrika nog schering en inslag. Inmiddels is het aantal kapingen fors afgenomen, mede dankzij internationale anti-piraterij-missies in het gebied en de toegenomen beveiliging op schepen.

STER Reclame