'Via mijn voetstappen in de sneeuw keerde ik terug naar de hut'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De berghut was een houten schuurtje zonder water en licht'

"Ik ben ontzettend dankbaar dat het reddingsteam van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht mij heeft gered". Dat zegt de Nederlandse bergwandelaar Laurens Collée over zijn avontuur op Mount Taranaki, waar hij door hevige sneeuwval sinds donderdag vastzat in een berghut.

Hij was van plan om maar één nacht in de berghut te overnachten, maar dat werden er noodgedwongen twee. Vrijdagochtend verliet hij de hut bij stralend weer, vertelt hij. "Maar het begon al snel te hagelstormen. Ik was niet meer zeker van mijn route en besloot via mijn voetstappen in de sneeuw terug naar de hut te gaan."

Omdat Collée niet zonder hulp veilig naar beneden kon, belde hij de politie. De reddingshelikopter kon vanwege het slechte weer niet bij de hut komen en ook een grondteam was vanwege de omstandigheden niet in staat de klim naar de hut te maken.

"Daarom moest ik daar een dag en nacht extra blijven", zegt Collée. "Dat was enorm saai. Omdat mijn telefoon leegraakte, moest ik mijn telefoon uitzetten. Ik had weinig te doen. Ik was vooral druk met warm blijven."

De Nederlander had genoeg eten mee voor een extra nacht. "Ik had brood, fruit en repen mee voor een nacht, dus ik moest wel een beetje op rantsoen". zegt hij.

Inmiddels hield hij op afgesproken tijden contact met de politie over de reddingsactie. Die kon uiteindelijk vandaag beginnen. Een eerste poging om te landen mislukte doordat het te mistig was. Bij de tweede poging lukte het de piloot wel om te landen. "Ik was enorm blij toen ik in de strakblauwe lucht de helikopter aan zag komen."

De helikoptercrew moest voor de reddingsactie een lang weekend onderbreken. Maandag is het Labour Day, een nationale feestdag in Nieuw-Zeeland. Toch was het team van de luchtmacht blij dat het werd ingezet, vertelt Collée. "De helikopter was helemaal nieuw, dus ze waren blij dat ze die eindelijk eens konden gebruiken." 

De Nederlander werd door de helikopter naar een politiebureau in de buurt gebracht, waarna agenten hem naar zijn bus, waarmee hij rondtrekt, brachten. Collée laat weten dat hij niet voor de reddingsactie hoeft te betalen.

Hij zet zijn vakantie in Nieuw-Zeeland gewoon door. "Over twee weken ga ik weer terug naar Nederland, maar ik hoop nog een paar mooie plekken te bezoeken en ik wil nog een paar mooie wandelingen maken." 

STER Reclame